Dagens PS

Arkitekten: "Klimatförändringar ett designfel"

arkitekten
En av förespråkarna bakom cirkulär ekonomi tycker vi diskuterar utsläpp och klimatåtgärder helt fel. (Foto: Business Finland)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 01 dec. 2023Publicerad: 01 dec. 2023

“Nettonoll” och “koldioxidneutral” är modeord som riskerar att göra mer skada än nytta, tycker arkitekten som förespråkar cirkulär design.

ANNONS
ANNONS

Amerikanske arkitekten William McDonough, en av de tidigaste förespråkarna av cirkulär design, är kritisk till hur samtalet kring koldioxidutsläpp och hållbarhet förs i affärsvärlden, rapporterar Fortune.

Han menar att modeord som “nettonoll” och “koldioxidneutral” inte är effektiva nog för att driva förändring i klimatfrågan. I värsta fall riskerar de att skapa förvirring och leda till skepsis bland företag och konsumenter.

Andemeningen i dagens utsläppsdiskussion kan enligt McDonough sammanfattas: “Var mindre dålig.” Detta uppmanar till passivitet i stället för handling.

“Vi förvirrar nästa generation med vårt språk. Folk vill veta vad de ska göra, inte vad de inte ska göra”, säger han.

Läs mer: Oväntad miljöinsats av flygbolag – ny greenwashing-teknik? – Dagens PS

Koldioxid inte dåligt i sig

McDonough menar också att hållbarhetsarbetet inte kan delegeras bort från företagsledare – i stället måste de själva ta ansvar för att arbetet blir gjort.

Arkitekten är djupt influerad av idéerna inom cirkulär design, där produkter skapas som är hållbara, går att reparera och som inte genererar avfall.

ANNONS

McDonough vill skifta fokus till ett mer positivt och konstruktivt tillvägagångssätt – och påpekar att koldioxid i sig inte är “dåligt”, utan ett grundläggande element i livets cykel.

Läs mer: Hundratusentals döda av smutsig luft – i onödan – Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Osäkerheten sprider sig

Därför måste koldioxid också hanteras på rätt sätt inom ramen för detta. Arkitekten ser nämligen klimatförändringen som inget annat än ett “designfel” – därför måste vi jobba tillsammans med “kolcykeln” så att kolen “hamnar rätt”.

Samtidigt råder en utbredd skeptis bland storföretagen kring när övergången till förnybar energi egentligen kommer kunna ske. Detta har sin orsak i de höjda energipriserna efter Rysslands invasion av Ukraina förra året.

30 procent av globala företag tror numera att man kommer behöva använda fossila bränslen ända in på 2050-talet.

Läs mer: Därför kan nästa klimatmöte bli en succé – Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS