Piloterna är inte nöjda med Försvarsmaktens pensionslösning. Men de har inte råd att sluta, eftersom de har räkningar att betala och elräkningen och inflationen slagit rekord den senaste månaden.

ANNONS

Stridspiloternas protest har kommit av sig. I alla fall för vissa. Räkningarna har blivit så pass dyra att de inte har råd att fortsätta protestera mot Försvarsmaktens nya pensionsregler.

Stridspiloterna vill gå i skolan

Protesten gick ut på att ta studieledigt från sina tjänster som stridspiloter i det svenska flygvapnet. Men nu är protesten slut. Pengarna räcker helt enkelt inte till.

Några som kommit tillbaka har gjort det för att de fått sina gamla pensionsavtal tillbaka, berättar Per-Martin Sternevi för Svenska Dagbladet.

”Men resten har gjort det för att vi har ett nytt läge med inflation, höjda räntor och elräkningar. Många av dem har hus och barn och har hamnat i en situation där de inte har råd att studera”, säger Per-Martin Sternevi.

Det skriver Svenska Dagbladet i en artikel på sin hemsida.

ANNONS
ANNONS

Dåliga löner, dåliga pensioner

Protesterna började eftersom man fått nog av vad man upplevde som låga löner, odrägliga villkor och dålig pension.

Ett tiotal piloter har nu kommit tillbaka till sina tjänster. Men de är fortfarande missnöjda med villkoren och lönerna, menar alltså Sternevi. De är bara tillbaka tillfälligt, menar han.

Nya protester från stridspiloterna

”De har signalerat att de bara tar ett omtag och kommer att ansöka om tjänstledigt igen snart, så till nästa höst kommer de att gå igen”.

Piloterna som begärde ledigt i höstas fick sin tjänstledighet uppskjuten i sex månader. De som nu går på ledighet har centrala roller, påstår Sternevi.

”Det är till exempel de på statsflyg och några som är lite stommen på divisionerna och som är viktiga för att allt ska funka”, säger han till Svd.

Dessutom fortsätter protesterna att samla nya förmågor. Piloter som kör helikopter ska ha anslutit sig till protesten i juldagarna, genom att också begära studieledigt.

ANNONS
ANNONS

”Vi har en stor förtroendekris bland piloterna. De är trötta på försvarsmaktsledningen och otroligt besvikna”, säger Sternevi till Svd.

Läs mer om stridspiloterna:

Nato vill ha Jas Gripen [Dagens PS]

Försvarsmakten saknar stridspiloter [Dagens PS]