Försvarsmakten riskerar en personalkris. Stridspiloter hotar att säga upp sig och det är brist på officerare. ”En allvarlig situation”, säger försvarsministern.

ANNONS

I ett läge där försvaret ska rustas upp och personalen utökas kraftigt tvingas försvarsmakten i stället hantera en personalkris.

Det är stor brist på officerare redan nu och dessutom hotar stridspiloter att säga upp sig.

Hälften av stridspiloterna har hotat med att säga upp sig eller ta tjänstledigt i höst, skriver Aftonbladet.

Orsaken är försämrade arbetsvillkor och pensionsavtal.

”Oerhört viktigt”

”Det här är en allvarlig situation som vi tar mycket seriöst på”, säger försvarsminister Peter Hultquist.

”Det är oerhört viktigt att vi har stridspiloter som kan sköta och flyga våra flygplan. Det här är inte en bra situation så därför måste det vidtas åtgärder så att man kommer till en lösning fort.”

I juni slog flygvapenchefen Carl-Johan Edström larm och talade om ”en kris”.

”Det här är en väldigt allvarlig situation som vi tar på största allvar. Om det skulle vara så att alla som tagit tjänstledigt slutar kommer det att påverka oss”, sade Edström då.

Framsteg i förhandlingarna

Försvarsmakten och Försvarspiloternas intresseorganisation har suttit i förhandlingar den senaste månaden och enligt uppgift har vissa framsteg gjorts.

ANNONS
ANNONS

”Nu har även officersförbundet kopplats in”, enligt försvarsministern.

”Jag tycker att det är väldigt bra. Jag har också fört dialog med överbefälhavaren och flygvapenchefen i de här frågorna men det är myndigheten som är ansvarig för att hitta lösningar. Jag upplever att man är väl väldigt intresserad av att göra det”, säger Peter Hultquist.

Läs även: Ukrainas försvarsminister: Vi överväger JAS-39 Gripen [Dagens PS]