Ett högkostnadsskydd – eller pristak, på gas diskuterades av EU:s toppolitiker på fredagen. Men splittringen är stor inom EU gällande om det kommer underlätta för de europeiska gaskonsumenterna – eller om det bara kommer leda till slöseri av den dyrbara råvaran.

ANNONS

Gas för att värma upp hus och hem är sällsynt i Sverige. Men det är desto vanligare på den europeiska kontinenten. Och det är en råvara som börjar ta slut efter att Rysslands invasion av Ukraina följdes av ett handelskrig mot EU av Vladimir Putin – med den ryska naturgasen som huvudsakligt vapen.

Informellt toppmöte

EU-ländernas ledare träffades på fredagen för att diskutera de stigande gaspriserna, under ett informellt sammanträde i Prag. Det rapporterade EU-observer. EU-komissionen har diskuterat ett gaspristak sedan i våras då förslaget framfördes av Spanien och Portugal.

Tyskland, Österrike, Nederländerna, Ungern och Danmark är negativa. Belgien, Frankrike, Grekland och Italien hör till några av länderna som stödjer förslaget om ett pristaket på gas.

Socialt missnöje

Belgiens premiärminister Alexander De Croo varnade i Financial Times tidigare i veckan för avindustrialisering och stort socialt missnöje om inte åtgärder genomförs på bränslemarknaden.

Har prövats i södra Europa

Ett argument mot ett pristak på gas finns i det som kallas för det iberiska undantaget. Spanien och Portugal – de två länderna på den iberiska halvön, införde nämligen ett pristak på gas i mitten av juni.

Det ledde till att gaskonsumtionen ökade istället för minskade under sommarmånaderna – och en oro växer att samma sak kan hända i resten av Europa om fler pristak införs.

Europeiska dilemmat

EU-ländernas svårighet inför vintern som nalkas är att få till ett system där konsumenterna inte tvingas betala hutlösa priser men där man samtidigt ser till att ransonera ut gasen på ett effektivt sätt så att den helt enkelt inte tar slut. En vinter utan gas skulle vara ödesdigert för miljoner europeiska hushåll.

Ursula von der Leyen är EU-komissionens ordförande och sade på onsdagen att eventuella rabatter eller pristak som införs måste gå hand i hand med åtgärder som ser till att minska konsumtionen av gas.

ANNONS
ANNONS

”Det skulle innebära fler sparkrav på gas och bindande överenskommelser när det gäller en fördelning av gaslagren mellan EU-länderna”, sade von der Leyen.

Enligt ett tidigare mål ska gaskonsumtionen minska med åtta procent i EU-området. Detta för att göra sig oberoende av framförallt gas från det krigsförande Ryssland som invaderade Ukraina i slutet av februari i år. I september hade minskningen uppgått till åtta procent, enligt den Brysselbaserade tankesmedjan Bruegel.

Läs även: Nederländernas stora gasfält – som inte kan användas [Dagens PS]