Dagens PS

Största tillslaget mot kinesisk penningtvätt – någonsin

Amerikanske justitiedepartementet meddelar tillslag mot kinesiska penningtvättsnätverk
Justitiedepartementet meddelande under tisdagen rekordbeslag mot kinesiska penningtvättsnätverk. (Foto:TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Amerikanska justitiedepartementet tillkännagav under tisdagen ett stort genombrott i kampen mot kinesiska penningtvättnätverk kopplade till mexikanska drogkarteller.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De federala myndigheterna, DEA, har intensivt arbetat mot toppnivåerna av kinesiska penningtvättsnätverk.

Nu har totalt 24 personer åtalats för att ha tvättat över 50 miljoner dollar från droghandel, motsvarande dryga 521 miljoner kronor – i ett av de största tillslagen någonsin.

Mexikos farligaste drogkarteller

Nätverken ska enligt CNN, vara samarbetspartners med några av Mexikos farligaste drogkarteller som både smugglar fentanyl, kokain och metamfetamin till USA.

Det kriminella nätverken, som inkluderar kinesiska, mexikanska och amerikanska män, har agerat som kurirer, penningförmedlare och mäklare.

De har nu fått ett genombrott för USA:s brottsbekämpande samarbete med Kina och Mexiko.

Enligt åtalet ska männen ha arbetat med att hantera stora pengar från försäljningen av droger i Los Angeles samt tvättat pengar åt Sinaloa-kartellen, säger DEA i ett pressmeddelande.

DEA beslagtog dessutom tiotusen falska fentanylpiller under operationen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Kinesisk pengatvätt växande problem

En tjänsteman inom DEA berättade även på tisdagen att byrån under det senaste året sett en ökning i kinesisk penningtvätt i USA.

“I nästan varje utredning vi har som involverar karteller och penningtvätt är kineserna (grupperna) inblandade”, säger DEA.

Under de senaste tio åren har kinesiska penningtvättsnätverk varit mer effektiva än sina konkurrenter i Colombia och andra platser.

De tar ut lägre avgifter och använder den kinesiska diasporan i USA för att tvätta pengar från försäljning av fentanyl, kokain, metamfetamin och marijuana.

“Världens globala drogmarknader har nu blivit Kinas ad-hoc bank”, säger en talesperson för DEA.

Fentanyl nätverkens drivkraft

Trots beslag av fentanyl vid den södra gränsen fortsätter kartellerna ännu att förflytta stora summor kontanter.

ANNONS

En kinesisk kvinna greps i Oregon för att ha övervakat kontantinsättningar värda 17 miljoner dollar, motsvarande 177 miljoner kronor, på banker från Kalifornien till Virginia.

I South Carolina hittades en man med nästan 200 000 dollar i kontanter, motsvarande 2,1 miljoner kronor, i sin bil efter att ha kört mellan olika stater för att hämta pengar.

Efterfrågan på fentanyl är stor och senaste åren har en dramatisk ökning av överdoser skett i USA. Bara under 2023 dog över 74 000 personer av syntetiska opioider som fentanyl.

Föregående år låg siffran på cirka 5 500.

Fokus på kinesiska penningtvättare

DEA har löpande under året inlett en rad nya operationer mot kinesiska penningtvättare som arbetar för kartellerna det senaste året.

Federala agenter har intervjuat misstänkta kinesiska penningtvättare och även kontrollerat namn i jakt på fler etablerade personer i penningtvättsnätverken, säger en anonym advokat.

Något som verkar haft en effekt.

ANNONS

Enligt DEA har man kunnat identifiera penningtvättsnätverk som de inte hade vetskap om tidigare.

Läs mer: Ny rapport: Här är risken för penningtvätt störst. Dagens PS

Totalt har 24 personer åtalats för att ha tvättat över 50 miljoner dollar från droghandel, motsvarande dryga 521 miljoner kronor – ett av de största tillslagen någonsin.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS