Det har varit stora protester i Israel sedan premiärminister Netanyahu avskedat sin försvarsminister efter att denna kritiserat planerna på att minska Högsta domstolens makt.

ANNONS

Tusentals demonstranter gick ut på gatorna i Israel under natten och hamnade i bråk med polis, bland annat utanför Benjamin Netanyahus hem.

Detta sedan premiärministern sparkat försvarsministern, Yoay Gallant, efter att denne kritiserat en omstridd plan för att minska Högsta domstolens makt.

Presidenten: ”Dra tillbaka”

Nu har även Israels president Isaac Herzog ställt sig på den avsatte ministerns sida och uppmanat Netanyahu att stoppa lagstiftningen ”för Israels folks enhet”, skriver Bloomberg.

Lagförslaget handlar om att ge politikerna en dominerande roll i valet av domare, inklusive dem i Högsta domstolen, en förändringar från nuvarande system där sittande domare och medlemmar av advokatkåren har makten.

Stark kritik

Förslaget ger politikerna en överhöghet över Högsta domstolen på ett sätt som man inte ser i utvecklade demokratier och Netanyahus förslag har kraftigt splittrat Israel.

Samtidigt har långvarig allierade som USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike påpekat att ett helt oberoende och starkt rättsväsende är avgörande för en fungerande demokrati.

Vill stoppa HD

Netanyahu, som återkom som premiärminister i slutet av 2022, leder den mest högerorienterade och religiösa regeringen i Israels historia.

Hans koalitionspartner har länge klagat på att Högsta domstolen står i vägen för deras föredragna politik, inklusive enkel utvidgning av bosättningar på Västbanken, internering av migranter som söker skydd och rätt för ultraortodoxa män att slippa militärtjänstgöring för att bedriva religiösa studier.

Upprepat krav

Biden-administrationen upprepade på söndagen sitt krav på att en kompromiss skulle nås.

ANNONS
ANNONS

”Som presidenten nyligen diskuterade med premiärminister Netanyahu, har demokratiska värderingar alltid varit, och måste förbli, ett kännetecken för förhållandet mellan USA och Israel”, sade Adrienne Watson, talesperson för Nationella säkerhetsrådet, i ett uttalande.

Kräver kompromiss

”Vi fortsätter att starkt uppmana israeliska ledare att hitta en kompromiss så snart som möjligt. Vi tror att det är den bästa vägen framåt för Israel och alla dess medborgare.”

Läs även: Presidentens oväntande utbrott: ”Social kollaps!” [Dagens PS]