Dagens PS

Presidentens oväntande utbrott: "Social kollaps!"

Social kollaps
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (till vänster) och president Isaac Herzog (till höger). Foto: TT
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 feb. 2023Publicerad: 13 feb. 2023

Israels president Isaac Herzog gick på söndagen ut i ett ovanligt tv-sänt tal och varnade för att landet är på gränsen till “konstitutionell och social kollaps” på grund av en plan från premiärminister Benjamin Netanyahus regering som är tänkt att minska domstolarnas makt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Presidenten Isaac Herzog beskrivs av Bloomberg som “känd mer som tillförlitligt tråkig än alarmistisk”. Men under söndagen beskrev han en bred oro i det israeliska samhället om att Netanyahus plan är så radikal att den väcker tvivel om framtiden för Israels demokrati, landets status utländska investerare och banden till dess starkaste allierade.

“På väg att explodera”

“Frånvaron av dialog sliter sönder oss inifrån, och jag säger till er högt och tydligt: ​​Denna krutdurk är på väg att explodera. Detta är en nödsituation”, sa Herzog till nationen.

Det har varit stora protester i Israel den senaste tiden på grund av regeringens planer. Netanyahu vill att regeringens roll i att utse domare ska bli större, samt kraftigt begränsa Högsta domstolens befogenhet att slå ner på lagstiftning.

Strax efter Herzogs tal gick ledarna för landets största banker, Hapoalim, Discount, Leumi och Mizrahi, ut och gav stöd till presidentens linje. Herzog lade fram en ram för att inleda samtal om en kompromiss.

“Hoten utifrån är tillräckligt stora”, sa presidenten och refererade till att våldet mellan israeler och palestinier har också ökat i Jerusalem och på Västbanken den senaste tiden.

Oppositionsledaren gillar presidentens plan

Benjamin Netanyahu återkom som premiärminister strax före nyårsafton, efter att den koalitionsregering som bildades 2021 för att peta honom efter 12 år vid makten föll samman. Ett nyval utlystes i fjol – som Netanyahu vann tillsammans med sina allierade. Samtidigt pågår flera rättsprocesser mot premiärministern, som misstänks för korruption.

ANNONS

Oppositionsledaren och den tidigare premiärministern Yair Lapid ansåg att Herzogs förhandlingsram var rimlig, då den stipulerade att lagstiftningsprocessen avbryts så att samtal kan hållas.

“Tills dess kommer kampen att fortsätta, protesterna kommer inte att sluta. Vi kämpar för värdena i självständighetsförklaringen och för själva idén att leva här tillsammans som ett folk”, sa Lapid i ett uttalande.

Läs även: Netanyahu använder storbanker i försvar av reform  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS