Spioner slår till mot Finland

Uppdaterad: 29 dec. 2022Publicerad: 29 dec. 2022
Kinas spioner i Stockholm
Både Kina och Ryssland uppges spionera på de nordiska länderna. (Foto: TT)

Både Norge och Sverige har redan avslöjat ryska spioner. Nu utreder Finland flera fall av spioneri där både Ryssland och Kina är inblandade.

ANNONS
ANNONS

Dagens PS har redan skrivit om att den kinesiska staten har 50 utländska spioncentraler utanför Kina där en av dem ligger i Stockholm. Dess uppgift är att hålla koll på exilkineser och vad de har för sig i utlandet.

I oktober uppgav norska myndigheter att de gripit en man på universitetet i Tromsö, Norge, misstänkt för att vara en rysk spion som varit i landet under falsk identitet.

Finland rapporterar spioneri

Även i Finland syns allt fler fall av spioneri. Där utreder nu Centralkriminalpolisen ett misstänkt spionagefall och två förräderiutredningar, berättar Sveriges Television.

Det är särskilt stort i Finland eftersom det är första gången på 20 år som spionageärenden har gått vidare till åklagarmyndigheten. Den finska Skyddspolisen hävdar att både Ryssland och Kina ligger bakom aktivt spioneri mot de nordiska länderna.

Polisen vill dock inte berätta allt för mycket om händelserna men kan avslöja att två av fallen undersöks i Uleåborg och ett i Vederlax i sydöstra Finland nära den ryska gränsen.

ANNONS
ANNONS

Andra länders underrättelsetjänster

De säger vidare att det i landet finns ett tiotals personer som verkar på uppdrag av andra länders underrättelsetjänster.

“Om vi kan konstatera att en utländsk underrättelseofficer visar intresse för en person, kontaktar vi den personen och berättar vem han eller hon verkligen har att göra med. Oftast avbryter de kontakten”, säger specialforskare Petteri Lalu från Skyddspolisen.

Läs även: Nytt cyberhot från Kina: CosmicStrand spionerar via Windows

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.