Misstänkt rysk spion gripen i Norge – använde falsk identitet

Uppdaterad: 25 okt. 2022Publicerad: 25 okt. 2022
Rysk spion Norge
Hedvig Moe, vice-chef för säkerhetspolisen meddelar att man gripit en misstänkt rysk spion i Norge. (Foto: TT och Rodrigo Freitas/NTB)

NRK rapporterar att en man gripits på universitetet i Tromsö, Norge, misstänkt för att vara rysk spion som varit i landet under falsk identitet. 

ANNONS
ANNONS

Den norska säkerhetstjänsten PST misstänker att mannen inte är brasiliansk medborgare som han utgett sig för att vara utan uppträder under falskt namn och falsk identitet.

“Vi har bett om att en brasiliansk forskare vid Universitetet i Tromsö blir utvisad från Norge eftersom vi menar att han representerar en fara mot grundläggande nationella intressen”, säger assisterande PST-chefen Hedvig Moe till NRK.

Misstänkt rysk spion i Norge forskade på hybridkrigföring

PST misstänker att han är en så kallad illegalist – ett koncept där man under lång tid infiltrerar ett land, känt från tv-serien The Americans.

“En illegalist arbetar väldigt långsiktigt, och har en livshistoria som har byggts upp under lång tid. Som regel har de inget direkt spionuppdrag. I många fall är uppdraget snarare att underlätta det mer specifika spionaget, såsom att skaffa ombud, nätverk och tillgång till känslig information”, säger assisterande PST-chefen Hedvig Moe till NRK.

De tror att han i stället arbetar för någon av Rysslands säkerhetstjänster, skriver NRK. Mannen greps av säkerhetspolisen på väg till sitt arbete på universitetet i Tromsö, där han varit sedan hösten 2021 och bland annat forskat på hybridkrigföring.

ANNONS
ANNONS

Förnekar brott

Tingsrätten i Tromsö beslutade att internera (häkta) mannen i fyra veckor medans saken utreds. Han förnekar brott.

“Kortfattat kan jag säga att han motsatte sig interneringen, och håller inte med om grunden för den. Jag har fått väldigt lite konkret information om ärendet än så länge”, säger mannens advokat Thomas Hansen till NRK.

Läs även: Son till Putin-allierad oligark gripen i Norge – flög drönare

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.