Smugglare åkte fast med valspya värd 40 miljoner

Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023
Smugglare åkte fast med ambra – valspya – värd 40 miljoner (Foto: TT).

Nyligen åkte ett antal smugglare fast med en mycket värdefull last av ambra – helt enkelt valspya – som bland annat används i parfymtillverkning. 

ANNONS
ANNONS

Indisk polis stoppade nyligen ett smuggelförsök av ambra, ett sällsynt och mycket värdefullt ämne som bildas i kaskelotvalens tarmar, och som den sedan kräks upp.

Ambra kallas ofta “valspya” är bokstavligen värd sin vikt i guld.

På en presskonferens i samband med beslaget sa polisen att ett kilo ambra kostar mellan 181 och 242 dollar, skriver Newsweek.

MISSA INTE: Så mycket minskar värdet på din bil egentligen

Försökte smuggla valspya för 40 miljoner

Enligt tidningen var det den 20 maj som polisen grep smugglarna i närheten av Tamil Nadus kust i södra Indien.

Det var flera förövare som färdades i en bil som polisen stoppade efter ett tips, och man kunde därefter beslagta den värdefulla smuggel-lasten.

Det uppskattade värdet på smugglarans last var hela 1,8 miljoner dollar, men skulle mycket väl kunna vara värd upp till 4 miljoner dollar, alltså omkring 40 miljoner kronor, menar tidningen.

ANNONS
ANNONS

Mycket sällsynt och värdefull

Äkta ambra är mycket svår att få tag på, och finns bara i 5 procent av världens valar. Klumpar av ambra bildas i kaskelotvalens tarmsystem – kanske för att skydda insidan av magen från de vassa skaldelarna från de djur den äter.

Ambra är bokstavligen val-spya som sedan stelnat till en klump (Foto: Wikimedia Commons).

Ambran kräks upp av valen och stelar efter hand till klumpar. Ibland har klumpar på 500 kilo hittats uppspolade på stranden, och är med tanke på priset, värda många miljoner kronor.

Det flytande guldet

Kaskelot jagades en gång i stort antal, delvis för att skörda ambran, som användes vid parfymtillverkning och för dess afrodisiaka egenskaper.

Till en början har ambran en doft av fiskolja och fungerar därför inte som inte brukbar doftsättare. Det är på grund av detta man i parfymvärlden benämner ambra som “ambergris” eller gråambra.

Trots att valfångst numera är förbjudet i de flesta länder, förbjuder många också handel med ambra, även om den skördas från havsytan.

Ibland kan ambra finnas flytandes på havsytan – därav smeknamnet “det flytande guldet”.

Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Vitval i Hunnebostrand – troligen spionvalen Hvaldimir

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS