Vitval i Hunnebostrand – troligen spionvalen Hvaldimir

Uppdaterad: 29 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023
Vitvalen Hvaldimir siktades för första gången i Norge 2019 och simmade då orädd fram till båtar och tiggde mat. Nu har han dykt upp i Hunnebostrand.
Vitvalen Hvaldimir siktades för första gången i Norge 2019 och simmade då orädd fram till båtar och tiggde mat. Nu har han dykt upp i Hunnebostrand. (Foto: Wikimedia Commons/Ein Dahmer)

På söndagen dök plötsligt en vitval upp i Hunnebostrand i Västra Götaland och mycket pekar mot att det är valen Hvaldimir som har tränats militärt.

ANNONS
ANNONS

Sebastian Strand, marinbiolog från organisationen Onewhale, berättar att vitvalen som dök upp i Hunnebostrand på söndagen kan vara Hvaldimir, eller “den ryska spionvalen”, det rapporterar Sveriges radio.

Ryssarna har inte bekräftat

Onewhale har i flera år följt just den här valen och tror att den har tränats för spionuppdrag.

“Ryssarna har ju inte officiellt bekräftat att de äger honom, men det vi ser av träning som han visar att han troligtvis har tränats upp till, pekar starkt mot militära träningsprogram”, säger Sebastian Strand till Sveriges radio.

Hvaldimir siktades för första gången i Norge för fyra år sedan och verkade vara van vid människor, han simmade då orädd fram till båtar och hoppades på att få mat.

ANNONS
ANNONS

Hvaldimir har nog smitit

Han hade dessutom en kamerasele monterad på sig. Nu tror Sebastian Strand att Hvaldimir har rymt under ett uppdrag.

“Han har nog smitit på grund av att han fortfarande hade sele på sig när han hittades så tror vi att han kanske har rymt under ett uppdrag, att de har tappat bort honom då han har ett sele för att fästa Go Pro som de använder för att få valarna att filma”, säger han till Sveriges radio.

Han säger vidare att situationen är ganska otrolig och unik eftersom Hvaldimir är den enda militärtränade valen i världen som nu lever fritt och söker upp människor, det rapporterar Sveriges radio.

Hvaldimir i Norge, juni 2019. Hvaldimir i Norge, juni 2019. (Foto: Wikimedia Commons/Ein Dahmer)

 

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: En vitval har förvillat sig in i den franska floden Seine 

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.