Striderna i Ukraina har blivit ett intensivt skyttegravskrig likt det som sågs för hundra år sedan under första världskriget.

ANNONS

I flera månader har ukrainska och ryska styrkor kämpat om kontrollen över staden Bakhmut i östra Ukraina i kampen om kontrollen över regionen Donbas, det rapporterar CNBC.

Häxkittel av lera och förkolnade träd

Donbas utgör en del av Ukrainas industriella hjärta och här finns två pro-ryska områden som Ryssland säger sig vilja befria.

Området för slaget om Bakhmut har liknats vid en häxkittel för de stridande på båda sidor, som lider stora förluster med få territoriella vinster.

Ofta har det kommit rapporter från både den ukrainska och den ryska sidan om att 100 soldater dör varje dag.

Skyttegravar, lera och massförstörelse associeras ofta med första världskriget, men striderna har nu förvandlat landskapet kring Bakhmut till en massa av lera, skyttegravar och förkolnade träd.

Jämför med slaget vid Verdun

Vissa analytiker jämför förstörelsen i området med slaget vid Verdun under första världskriget, där utkämpades en blodig strid mellan franska och tyska styrkor.

ANNONS
ANNONS
Soldater i en skuttegrav vid slaget i Verdun under första världskriget
Soldater i en skuttegrav vid slaget i Verdun under första världskriget. (Foto: Wikimedia Commons/CC0)

 

Striden där pågick från februari till december 2016 och var en av de längsta och hårdaste striderna under första världskriget, räknat i förlorade liv ses den också som den mest kostsamma.

Slaget vid Verdun kom att bli symbol för krigets enorma mänskliga kostnad och destruktivitet.

Strategiskt mål att inta Bakhmut

För ryska styrkor har det blivit ett viktigt strategiskt mål att inta Bakhmut, som ligger vid en av huvudvägarna mellan städerna Donetsk och Sloviansk.

Ryssarna tror att intagande av Bakhmut skulle möjliggöra för dem att skära av ukrainska försörjningslinjer och möjliggöra för dem att avancera mot Sloviansk och Kramatorsk, som kontrolleras av Ukraina.

Staden är väldigt förstörd

Enligt Yuriy Sak, rådgivare till Ukrainas försvarsminister Oleksiy Reznikov, är Bakhmut nu epicentrum för striderna i östra Ukraina. Han säger att staden är väldigt förstörd.

”Fotona och videorna från det området påminner nu om landskapen under första världskriget … brända träd, skyttegravar, förstörelse, berg av lik av ryska inkräktare, det är verkligen, riktigt fruktansvärt”, säger han till CNBC.

ANNONS
ANNONS

Framsteg eller propaganda?

Ryssland har de senaste dagarna hävdat att de gjort framsteg i området, men Yuriy Sak förnekar ryska påståenden om att staden är nära att bli omringad.

”Detta är en förfalskning som sprids nu av den ryska propagandan som inte är sann, ukrainska väpnade styrkor fortsätter att försvara staden, även om det inte är lätt.” säger han till CNBC.

Han säger vidare att de ryska förlusterna där är ”kolossala”.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Analytiker: Vladimir Putin är politiskt körd [Dagens PS]