Nu är det vinter och kallt igen och de ryska invaderande styrkorna står åter inför månader av strider i iskalla och leriga förhållanden, och eventuellt fler nederlag.

ANNONS

När Ryssland invaderade Ukraina i början av året var det troligen ingen i president Vladimir Putins inre krets som trodde att kriget skulle ta mer än några månader, det skriver CNBC.

Ökad oro över kriget i Moskva

Enligt ryska politiska analytiker skulle det vara katastrofalt med fler nederlag för Vladimir Putin och hans regering som har satsat Rysslands globala kapital på att vinna kriget.

Analytikerna har berättat för CNBC att oron över hur kriget framskrider ökar i Moskva.

Folk har börjat överväga det värsta

Tatiana Stanovaya är utländsk forskare vid Carnegie Endowment for International Peace och grundare och chef för det politiska analysföretaget R.Politik. Sedan september har hon sett många förändringar och rädslor i Ryssland.

”För första gången sedan kriget startade börjar folk överväga det värsta scenariot, att Ryssland kan förlora, och de ser inte och förstår inte hur Ryssland kan ta sig ur denna konflikt utan att förstöras. Människor är väldigt oroliga, de tror att det som pågår är en katastrof”, säger hon till CNBC.

Försökt bortförklara förluster

Vladimir Putin har försökt bortförklara flera ryska nederlag på slagfältet, först var det tillbakadragandet av trupper från Kiev-regionen, sedan från Charkiv och nyligen från en del av Cherson.

Bara sex veckor innan reträtten sade Vladimir Putin att Cherson i södra Ukraina är en region som är Rysslands för evigt.

Även andra händelser har varit genanta för Ryssland, som attacken mot bron som förbinder Rysslands fastland med Krim, den ukrainska halvön som Ryssland annekterade 2014.

ANNONS
ANNONS

Och attackerna mot den ryska Svartahavsflottan på Krim samt det ryska tillbakadragandet från Ormön.

Farligt att kritisera kriget

I Ryssland är det farligt att kritisera presidenten eller kriget eftersom den som kritiserar det regeringen kallar för en särskild militär operation kan hamna i fängelse.

Kommentatorer och militärbloggare som är för den ryska regeringen har kritiserat Rysslands militära kommando för nederlagen, men de flesta har varit noga med att inte direkt kritisera Vladimir Putin.

Putin allt mer desperat

Enligt en rysk analytiker är Vladimir Putin allt mer desperat över att inte förlora kriget.

”Det faktum att Ryssland fortfarande för detta krig, trots sina uppenbara nederlag i mars [när dess styrkor drog sig tillbaka från Kiev], tyder på att Putin är desperat att inte förlora. Att förlora är inget alternativ för honom”, säger Ilya Matveev till CNBC,

Han är statsvetare och akademiker och var tidigare baserad i St. Petersburg.

”Jag tror att alla, inklusive Putin, redan insett att inte ens taktiska kärnvapen kommer att lösa problemet för Ryssland. De kan inte bara stoppa den ukrainska arméns militära framsteg, det är omöjligt. Taktiska vapen … kan inte på ett avgörande sätt ändra situationen på marken”, säger han till CNBC.

Kan inte se Putin vinna

Vladimir Putin är mer sårbar än någonsin och anses allmänt ha missbedömt det internationella stödet för Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Tatiana Stanovaya säger till CNBC att hon på lång sikt inte kan se något scenario där Vladimir Putin kan vinna och att hon tycker att man kan säga att han är politiskt körd.

Många soldater har stupat

Enligt Ukraina har fler än 88 000 ryska soldater dödats sedan kriget startade den 24 februari i år, men det är svårt att verifiera det verkliga antalet.

Rysslands försvarsminister sade i september att nästan 6 000 ryska soldater har dödats i Ukraina.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kreml möter ökande ilska från kvinnor [Dagens PS]