Dagens PS

Säpo: Ryssland just nu största hotet mot Sverige

Säkerhetspolischef Charlotte von Essen säger att omvärldsutvecklingen bidrar till att hotet mot Sverige accelererar
Säkerhetspolischef Charlotte von Essen säger att omvärldsutvecklingen bidrar till att hotet mot Sverige accelererar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 feb. 2023Publicerad: 22 feb. 2023

Säkerhetspolisen anser att Ryssland utgör ett allvarligt hot mot Sveriges säkerhet och att utvecklingen med ökad spridning av konspirationsteorier bidrar till en ökad hotbild.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Säkerhetspolisen, Säpo, ser att Ryssland agerar allt mer offensivt tillsammans med andra auktoritära stater som Kina och Iran.

Främmande makt och våldsbejakande extremister

Utvecklingen med ökad spridning av antistatliga budskap och konspirationsteorier bidrar till att både författningshot och attentatshot ökar.

Säpo kallar sådant som utgör ett hot mot demokratin och hindrar människor från att utöva demokratiska rättigheter för författningshotande verksamhet.

“Säkerhetspolisen ser en ökad spridning av konspirationsteorier och antistatliga budskap. Det riskerar att på sikt undergräva förtroendet för samhällets institutioner, politikers beslutsfattande och statens legitimitet”, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen i ett pressmeddelande.

Hon tillägger att den här utvecklingen innebär att främmande makts, och våldsbejakande extremisters agendor, allt oftare sammanfaller. Sverige påverkas också direkt av det försämrade världsläget.

ANNONS

Senaste nytt

Hotet mot Sverige accelererar

Enligt Charlotte von Essen har Ryssland och andra auktoritära stater blivit allt mer offensiva i sitt agerande och enligt henne pågår säkerhetshotande aktiviteter ständigt.

ANNONS

“Omvärldsutvecklingen bidrar även till en växande extremism, ett ökat attentatshot och ett bredare författningshot. Sammantaget innebär detta att hotet mot Sverige accelererar”, säger hon i pressmeddelandet.

Ryssland största hotet i nuläget

Enligt Säpo utgör Ryssland, Kina och Iran fortfarande de största hoten mot Sverige men i nuläget är Ryssland det allra största hotet.

Säpo menar att den ryska regimen är benägen att ta stora risker och att dess agerande är oberäkneligt, medan Kina är ett långsiktigt växande hot och Iran är ett påtagligt säkerhetshot.

När auktoritära stater samverkar blir hotbilden mer komplex och att Ryssland, Kina och Iran samverkar kan delvis kopplas till de sanktioner som har införts.

Finns brister i säkerhetsskyddet

I dag finns det brister i säkerhetsskyddet inom säkerhetskänsliga verksamheter, brister som påverkar verksamheters förmåga att skydda sig och som kan leda till att uppgifter om Sveriges totalförsvarsförmåga röjs.

”Jag kan konstatera att Sverige står inför ett nytt och försämrat säkerhetsläge. Det anfallskrig som Ryssland inledde för ett år sedan på fredag har i grunden förändrat den europeiska säkerhetsordningen och säkerhetsläget i Sverige”, säger Charlotte von Essen till TT i Dagens Industri.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Säpo vill ha ny lag mot “fientliga fastighetsköp”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS