Rysslands ekonomer hoppas att man ska kunna hålla näsan över vattenytan, och spendera sig ur den värsta ekonomiska krisen under Vladimir Putins tjugoåriga tid vid makten.

ANNONS

Ett år har nu gått sedan de första sanktionerna drabbade Ryssland, med anledning av landets invasionskrig mot Ukraina.

Självförvållad kris

Att den ekonomiska krisen är självförvållad är en klen tröst för näringsidkarna i landet som försöker ersätta internationella handelspartners. Till viss del lyckas man hålla de värsta effekterna av den ekonomiska krisen stången, genom att spendera kapital.

”Företag har behövt spendera för att ersätta importer och för att sprida ut handelspartners” skriver Bloomberg i en återblick på året som gått.

MISSA INTE: Riksbankens strypkoppel dras åt – Experten: inte sista gången [Dagens PS]

Näsan över vattenytan

Eftersom företagen var tvungna att anpassa sig till sanktionerna mot Ryssland genom att köpa in ny utrustning från andra delar av världen än Europa och Usa, har företagens utgifter ökat med 6 procent på importer. Och de utgifterna hjälper faktiskt ekonomin att hålla näsan över vattenytan för både arbetsmarknaden och de skattebetalda verksamheterna i offentlig sektor.

ANNONS
ANNONS

Det ska ses som en stor ökning jämfört med vad man förväntade sig.

Analytiker räknade med minskade kapitalutgifter på 20 procent på grund av sanktionerna.

Stora risker väntar

Men det är inte bara goda nyheter.

Investeringarna skjuter de värsta effekterna av krisen en bit in i framtiden. Men vad som händer när pengarna sinar återstår att se.

Läs mer om Ryssland:

Vill du läsa de senaste nyheterna om världsekonomi och företag? Så här enkelt får du vår fiffiga nyhetstjänst helt kostnadsfritt.

ANNONS
ANNONS

Så överlever Ryssland sanktionerna från Europa [Dagens PS]

”Rysk oljeproduktion faller 42 procent till 2035”  [Dagens PS]

Finland går in i Nato utan Sverige [Dagens PS]