Experten: Räntesnaran dras åt – knappast sista gången

Uppdaterad: 11 feb. 2023Publicerad: 10 feb. 2023
Ekonomin experten
Kopplet dras åt ytterligare, spår investeraren James Athey. Foto: Unsplash

“Vi är på väg in i ett sista stadium av åtstramningscyklen” säger experten James Athey, chef på investmentbolaget abrdn. Det betyder tyvärr att ännu stramare räntekoppel väntar.

ANNONS
ANNONS

Centralbankerna har alla gjort mer eller mindre samma sak – höjt räntan kraftigt för att minska inflationen. I nästa stadie är risken stor att olika centralbanker agerar på olika sätt utifrån det egna landets ekonomiska läge.

MISSA INTE: Rejäla skattefällan: Att gå i pension vid 66

Snaran dras åt

Men i de flesta fallen kan man vara säker på att det kommer en eller till och med två räntehöjningar till under året, spår experten James Athey som är chef för brittiska investeringsfirman Abrdn som förvaltar nästan 500 miljarder brittiska pund.

Det stämmer för amerikanska centralbanken Federal Reserve, Europeiska centralbanken ECB, Kinas BoC och brittiska Bank of England har redan flaggat för fortsatta höjningar.

ANNONS
ANNONS

Fortsatt inflation, men lägre

“Troligen kommer inflationstakten att stilla sig något under de kommande månaderna, men det går hand i hand med minskad tillväxt som följd av stigande räntor” säger Athey till Dagens PS.

Räntorna drabbar både konsumtion och affärsaktivitet.

Experten: “Själva definitionen av lågkonjunktur”

“Det är vår uppfattning att inbromsningen av tillväxt är tillräckligt för att driva upp arbetslösheten, och därmed fortsatt hämma konsumtionen” säger han och fortsätter:

“Det här är själva definitionen av en lågkonjunktur. Stigande arbetslöshet vilket leder till minskade konsumtion, vilket leder till fortsatt ökande arbetslöshet”, säger Athey till Dagens PS.

Sänkta räntor dröjer

För att stävja lågkonjunkturen kommer bankerna vara tvungna att normalisera räntorna igen. Det innebär i flera fall att sänka räntan med flera hundra punkter. Men när det slår in är osäkert eftersom det förutsätter att inflationen lättar först – något som är svårt att förutse när det sker.

“Just nu ser det troligaste utsikten ut att vara en stig mot cyklisk desinflation, tillsammans med negativ tillväxt och allt svagare arbetsmarknader. Mot bakgrund av detta ser vi stort värde i att äga statsobligationer under nuvarande svacka i avkastningsnivåer”, säger James Athey.

Läs mer om ekonomin:

Först då kommer ljusningen för bopriserna

Jättebluff med nickel kostar miljardbelopp

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS