Dagens PS

S: "Stötta Ukraina med stridsflyget Jas Gripen"

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson under en pressträff där hon meddelar att partiet vill att Sverige skickar Jas Gripen till Ukraina
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson under en pressträff där hon meddelar att partiet vill att Sverige skickar Jas Gripen till Ukraina. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 aug. 2023Publicerad: 24 aug. 2023

Ukrainas luftförsvar behöver stärkas, det menar Socialdemokraterna, som nu öppnar för att skicka stridsflygplanet Jas Gripen till Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Socialdemokraterna vill skicka Jas Gripen till Ukraina, men menar att det är möjligt först när Sverige kommit med i Nato så att vi har ökat militärt skydd eftersom Rysslands flygvapen fortfarande är starkt, det rapporterar Sveriges Radio.

Ett effektivt och lättskött plan

Sverige kan hjälpa Ukraina att vinna kriget också i luften med hjälp av Jas Gripen och vi bör därför förbereda oss för att skicka plan till Ukraina så fort vi har blivit medlemmar i Nato, det anser Socialdemokraterna.

Partiet menar att eftersom Jas Gripen är ett lättskött och effektivt stridsflygplan som kan beväpnas av en ensam tekniker och fem värnpliktiga på bara tio minuter skulle det passa Ukrainas behov.

De påpekar även att Jas Gripen är ett toppmodernt och lättanvänt plan och kan landa på korta landningsbanor och vägar, det skriver Sveriges Radio.

Är centralt med luftherravälde

“Ska Ukrainas offensiv lyckas då måste det ukrainska luftförsvaret förstärkas, luftherravälde är centralt för att man ska kunna vinna striden på marken och kunna återta ockuperat territorium”, sade partiledare Magdalena Andersson (S) vid en pressträff på torsdagen, rapporterar Sveriges Radio.

Hon påpekade att när Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj förra helgen besökte Sverige återupprepade han Ukrainas önskan om att få Jas Gripen från Sverige.

ANNONS

“I dag kan vi socialdemokrater meddela att vi vill att Sverige förbereder sig för att vi ska kunna stötta Ukraina med stridsflyget Jas Gripen”, sade Magdalena Andersson vid pressträffen, det rapporterar Sveriges Radio.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ukrainas president: Jag är i Sverige Dagens PS

Läs mer: Professor: Därför passar Gripen bäst för Ukraina Dagens PS

Läs mer: Ukrainas försvarsminister optimistisk om JAS Gripen Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS