Ukrainas försvarsminister är övertygad om att västerländska stridsflygplan – som JAS Gripen – och stridsvagnar så småningom kommer hjälpa till att driva ut de ryska styrkorna.

ANNONS

Oleksij Reznikov, Ukrainas försvarsminister, är optimistisk om att landet kommer få nya stridsflygplan och stridsvagnar från allierade men han tror att USA måste gå före, innan de allierade följer efter, det rapporterar Politico.

”Jag är verkligen optimistisk att Abrams stridsvagnar är möjliga i framtiden och jag är säker på att stridsflygplan som F-16, F-15 eller Gripen från Sverige också kommer att vara möjliga,” sade Oleksij Reznikov i en intervju om krigstillståndet och återuppbyggnaden av den ukrainska försvarsindustrin, skriver Politico.

Diskuterat i månader

I månader har Nato-länder diskuterat om de ska skicka moderna stridsvagnar från Tyskland eller USA till Ukraina och hittills har tyska tjänstemän sagt att Tyskland inte kommer vara först att skicka utrustning av Nato-klass på grund av rädsla att Ryssland ska se det som en upptrappning.

Samtidigt hävdar amerikanska tjänstemän att amerikanska Abrams-tankers är komplexa bränsleslukare som skulle vara svåra att ha på slagfältet i Ukraina.

Försvarsministern fortfarande optimistisk

Trots alla politiska och  logistiska utmaningar är Oleksij Reznikov fortfarande oprimistisk. Han noterar att många föremål som tidigare ansågs förbjudna, som drönare, reketer och artilleri, ändå så småningom tagit sig till Kiev.

ANNONS
ANNONS

När Oleksij Reznikov i november 2021 utsågs till försvarsminister i Ukraina bad han Washington om luftvärnsmissilen Stinger men fick veta att det är omöjligt.

”Jag frågade dem varför. Svaret var för att det är förbjudet enligt lagen … och em politisk fråga. Sedan i januari, en månad innan invasionen, fick vi vårt första paket från Litauen. Det var Stingers, och vi fick det med tillstånd från USA. Så för mig är det ett exempel på att om du hör att det är omöjligt, betyder det att det kommer att vara möjligt i framtiden”, säger han till Politico.

Samma sak upprepade sig med 155 mm haubitsar och med High Mobility Artillery Rocket Systems, som haft enormt stor effekt på slagfältet sedan de anlände till Ukraina i somras.

Kriget kommer utkämpas på marken

Oleksij Reznikov  menar att det viktigaste beslutet bör vara vilken typ av huvudsaklig stridsvagn Ukrainas väpnade styrkor ska ha, eftersom Storbritannien, Frankrike och Tyskland kommer vänta på USA:s politiska beslut. Han är säker på att när amerikanska stridsvagnar har anlänt kommer även andra tunga pansarfordon som stridsvagnar komma.

Trots att ryska drönare och kryssningsmisiler den senaste tiden bombat Ukraina, kommer kriget fortsätta att utkämpas på marken, varför moderna stridsvagnar vore ovärderliga för att trycka tillbaka ryssarna och Kiev kommer fortsätta be om mer utrustning.

ANNONS
ANNONS

Gällande stridsflyg fortsätter preliminära diskussioner om att så småningom förse Ukraina med F-16, men det är inte troligt att det händer nu på grund av logistiken att skicka nödvändiga reservdelar och utbilda ukrainska piloter.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: ”Marshallplan för 2000-talet” ska bygga upp Ukraina [Dagens PS]