I början av kriget mot Ukraina sköt Ryssland ned några av sina egna plan, det gjorde att erfarna piloter inte ville flyga, vilket försvagade förmågan att kontrollera luftrummet.

ANNONS

Innan Ryssland invaderade Ukraina förutspådde man att Ukrainas armé snabbt skulle slås ut, det baserades på antagandet att det ryska flygvapnet snabbt skulle ta kontroll över Ukrainas luftrum, det rapporterar Financial Times.

De sköt ned sina egna

I stället sköt Ryssland i tumultet under de första dagarna av invasionen ned flera av sina egna stridsflygplan.

Enligt en ukrainsk tjänsteman och två västerländska tjänstemän resulterade det i att piloter med stridserfarenhet inte ville flyga.

Fler än ett eller två plan

En tidigare hög amerikansk tjänsteman säger att det kanske inte var ett tvåsiffrigt antal plan, men det var fler än ett eller två ryska flygplan som sköts ned.

”De kanske inte hade piloter med stridserfarenhet som var villiga att flyga över Ukraina och riskera nacken i den där galna miljön”, säger han till FT.

ANNONS
ANNONS

”Det hände. Från artilleriförband, från stridsvagnar, och vi såg det till och med från våra avlyssningar av deras samtal. De sköt ned sina egna helikoptrar och de sköt ned sina egna plan”, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef för den ukrainska militära underrättelsetjänsten, till FT.

Hände även i juli

I juli rapporterade en rysk krigskorrespondent att ett ryskt flygplan förstört ett mål på himlen och gjort det till en brinnande boll.

Senare visade det sig att det nedskjutna planet var ett ryskt bombplan av typen Su-34.

Brist på erfarna piloter

USA:s försvarsminister Lloyd Austin sade vid en presskonferens tidigare i februari att Ryssland nu, ett år efter krigets början, fortsätter rapportera att de har ett betydligt antal flygplan på lager.

Det räcker dock inte med bara flygplan, Ryssland har brist på erfarna stridspiloter, när invasionen började hade de färre än 100 fullt utbildade stridspiloter.

Detta enligt den brittiska tankesmedjan Royal United Services Institute som citerade ukrainska militära bedömningar.

ANNONS
ANNONS

Enligt tankedmedjan började Ryssland anlita pilotinstruktörer, vilket hindrade utbildning av nya politer, det rapporterar Business Insider.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Cybersäkerhetsexpert: Kriget har förändrat hoten [Dagens PS]