Innan Ryssland invaderade Ukraina förekom cyberattacker mot ukrainska mål och cyber har fortsatt vara en viktig del Rysslands i krigföring.

ANNONS

Ryssland har under kriget genomfört intensiva cyberattacker mot Ukrainas digitala infrastruktur vilket gör att cyber blivit en integrerad del av kriget, det rapporterar Computer Sweden.

Behöver uppdatera försvarsplaner

Västerländska tech- och cybersäkerhetsbolag har hjälpt Ukraina med skydd, information och programvara.

Enligt ledande cybersäkerhetsexperter som Computer Sweden talat med har har kriget förändrat cybersäkerhetshoten.

”När Ryssland gick in i Ukraina föregicks det av att de slog ut deras satellitsystem, när de tog över kärnkraftverk hade de redan slagit ut datorerna och så vidare”, säger Truesecs grundare Marcus Murray till Computer Sweden.

Han menar att försvarsmakter behöver omdefiniera och uppdatera sina försvarsplaner nu när vi vet att cyber ingår i krigföring.

Cyberattacker kommer öka

Han nämner att de överbelastningsattacker mot svenska organisationer som Anonymous Sudan tagit på sig, och som består av ett ryskt nätverk, utan tvekan har koppling till Sveriges Natoansökan.

”Det här kommer att fortsätta och öka. Nu diskuterar man i ryska duman om man ska legalisera cyberbrott om de är i linje med ryska intressen. Dessutom innebär sanktionerna att Ryssland måste bygga upp en egen industri på många områden, vilket ökar risken för informationsstölder”, säger han till Computer Sweden.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Svenskar surfar mer än de sover [Dagens PS]