Ryssland sjösätter kärnvapenflotta: Första gången sen Sovjet

Uppdaterad: 15 feb. 2023Publicerad: 14 feb. 2023
Ryssland
Förhoppningsvis blir den här helt och hållet fiktiva bilden aldrig verklighet igen på jorden. Foto: Pixabay

Ett nytt eleverat läge i slitningarna mellan öst och väst uppnåddes på tisdagen. Ryssland firar att isarna släpper efter vintern med att sjösätta kärnvapenbestyckade fartyg i Östersjön för första gången på 30 år, berättar Norges underrättelsetjänst.

ANNONS
ANNONS

“Taktiska kärnvapen är ett särdeles allvarligt hot”, säger norska underrättelsetjänsten.

Några hundra kilometer österut från Stockholm ligger St Petersburg, Rysslands gamla huvudstad och den ryska flottans största hamnstad i norra Europa. Och det avståndet kan plötsligt kännas lite kortare än förut.

Fasansfull upptäckt

Detta eftersom den norska underrättelsetjänsten gjort en fasansfull upptäckt, vilket Brysselbaserade Politico rapporterade om på tisdagen.

“Den huvudsakliga kärnvapenpotentialen ligger i ubåtar och ytfartyg i den norra flottan”, ska den norska underättelsetjänsten ha slagit fast.

Den norra flottans krigsskepp gick till sjöss med kärnvapen ombord under kalla kriget mellan väst och Sovjetunionen, som var det gamla kommunistiska östblockets största land.

Det finns många delar av den ryska krigsmakten som hotar Nato-länderna och väst, som cyberangrepp och instrument som stör satelliter. Men särskilt farligt är det med de ryska kärnvapnen, som skulle kunna riktas mot militära mål i alla de länder där Nato har trupper eller samarbeten, enligt rapporten som Politico tagit del av.

ANNONS
ANNONS

Faktaruta: Det ryska kärnvapenhotet

  1. Rysslands kärnvapenflotta är en av världens största med omkring 300 kärnvapenbärande fartyg och ubåtar. Flottan har två huvudbasområden, norra flottan och Stillahavsflottan.
  2. Den omfattar kärnvapenubåtar, kryssare och örlogsfartyg utrustade med ballistiska missiler. De flesta ubåtarna är utrustade med interkontinentala ballistiska missiler medan vissa har kryssningsmissiler, samt kärnvapentorpeder och kärnvapenminor. Ryssland har också en flygburen kärnvapenkomponent och har nyligen uppgraderat sin kärnvapenflotta med nya och moderniserade fartyg och missiler.
  3. Källa: Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI

Läs mer om Ryssland:

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

10 000 rika ryska kvinnor föder barn i Argentina

Ryssland svänger – säljer guldet sitt 

En hel legion av ryska soldater slåss på Ukrainas sida 

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.