Dagens PS

Legion av ryska soldater – som slåss för Ukraina

ryska soldater
Freedom of Russia Legion är en del av Ukrainas väpnade styrkor. (Foto: Ukrinform)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 13 feb. 2023Publicerad: 13 feb. 2023

Free Russia Legion. De ryska soldaterna som tar avstånd från Putins invasion av Ukraina. Nu slåss de mot sitt hemland i några av de mest intensiva striderna i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På knä i snön, med ett raketgevär som skjuter mot de ryska trupperna som finns halvannan kilometer bort. Platsen söder om Bakhmut i Ukraina.

Men soldaterna ör inte ukrainare. De är soldater i en ukrainska militär enhet som helt och fullt består av ryssar som slåss mot sina egna landsmän och sitt hemland.

New York Times har besökt dem.

De har tagit till vapen mot Ryssland av olika anledningar: en känsla av moralisk upprördhet över deras lands invasion, en önskan att försvara sitt adopterade hemland Ukraina eller en motvilja mot Rysslands president Putin och hans styre. Och de har fått tillräckligt med förtroende från ukrainska befälhavare för att ta plats i de styrkor som häftigt kämpar mot den ryska militären.

Vill skydda soldaterna

“En riktig rysk man deltar inte i ett så aggressivt krig, kommer inte att våldta barn, döda kvinnor och äldre människor”, säger en rysk kämpe med militäranropssignalen Caesar.

“Det är därför jag inte har ånger. Jag gör mitt jobb och jag har dödat många av dem.”

Ett år in i kriget har Free Russia Legion, som enheten kallas, fått begränsad uppmärksamhet och det finns flera skäl även till det.

Dels att skydda soldaterna från ryska repressalier men även en ukrainsk ovilja att lyfta fram deras insatser.

Några av de ryska soldaterna säger att de redan bodde i Ukraina vid invasionen och kände en skyldighet att försvara sitt nya land, andra anslöt sig från Ryssland för att de upplevde Kremls invasion som djupt orättfärdig.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

“Hjälpa Ukraina”

“Vi har inte kommit hit för att bevisa någo”t, säger en soldat med anropssignalen Zaza.

“Vi har kommit hit för att hjälpa Ukraina att uppnå ett fullständigt tillbakadragande av ryska styrkor från ukrainskt territorium och för den framtida avputiniseringen av Ryssland.”

Ingen vill låta sig identifieras med namn eller andra personliga uppgifter. Det är rädslan för repressalier mot släkt och familj som är orsaken.

Under förra veckan krävde den ryska generalåklagarmyndigheten att de ryska soldaternas legion i Ukraina ska stämplas som en terroristorganisation.

Krävde lagändring

I början av kriget hindrade ukrainsk lag ryska medborgare från att ansluta sig till de väpnade styrkorna.

ANNONS

Först i augusti blev det legalt för legionen att ansluta sig till kriget mot ryssarna.

Gruppen verkar inom Ukrainas internationella legion, en stridsstyrka som inkluderar enheter som består av amerikaner och britter, vitryssar, georgier och andra.

Som ryska passinnehavare möts de oundvikligen av misstro, bland annat sedan flera försök av ryska spioner att infiltrera legionen avslöjats.

Svårt förklara

Soldaterna säger att de fått kämpa för att förklara sitt beslut för sina familjer i Ryssland.

Rapporter om grymheter begångna av ryska trupper, inklusive ren slakt av civila i Kievs förorter Bucha och Irpin, avfärdas som utländsk propaganda i deras hemland.

ANNONS

“De förstår inte hela sanningen”, säger en 32-årig soldat med anropssignalen Miami, vars föräldrar uppmanat honom att slåss för Ryssland istället.

“De får höra att det bor dåliga människor här, och de tror på det. De tror inte att den näst största armén i världen kan döda vanliga människor.”

“Inga riktiga ryssar”

Caesar,  som flyttade med fru och fyra barn till Ukraina under sommaren, säger att han inte ser det som att han kämpar mot andra ryssar utan mot ”skurkar och mördare” som inte har någon nationalitet.

“Jag sitter framför dig som en rysk man, ett exempel på en man som Tolstoj och Dostojevskij skrev om.”

“Det är den sortens man jag är. Inte de. De är inte ryssar.”

Läs även: Nu säljer Ryssland guld – enormt budgetunderskott  

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS