Tidigare har Ryssland varit storköpare av guld. Nu står landet inför ett budgetunderskott på flera hundra miljarder, och säljer för första gången.

ANNONS

Ryssland har varit storköpare av guld, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

Nu börjar västs sanktioner slå mot inkomsterna från gas och olja, och för första gången säljer landet guld, enligt Kitco.

Hundratals miljarder i underskott

I januari ligger det ryska budgetunderskottet på 25 miljarder dollar (261 miljarder kronor) enligt uppgifter från landets finansdepartement tidigare i veckan.

Underskottet är större än det varit i januari på ett kvarts sekel, och en bidragande orsak är att statens skatteinkomster från gas- och oljeförsäljningen rasade med 46 procent jämfört med året innan uppger Kitco.

MISSA INTE: Rejäla skattefällan: Att gå i pension vid 66 [Dagens PS]

Kriget kostar pengar

Minskningen beror på det pristak som EU-länderna och G-7 infört på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Utgifterna är också åtskilligt mycket högre på grund av kriget.

Det ryska finansdepartementet säger i ett uttalande att man sålt 3,6 ton guld och 2,3 miljarder kinesiska yuan (18,8 miljarder kronor) ur NWF, den ryska nationella förmögenhetsfonden.

Fonden vuxit sedan december

Sammanlagt motsvarar det 38,5 miljarder rubel (drygt 5,4 miljarder kronor) enligt Kitco.

Den ryska nationella förmögenhetsfonden omfattar 1 februari 155,3 miljarder dollar (drygt 1.616 miljarder kronor), vilket motsvarar 7,2 procent av landets BNP.

Det är mer än vad som rapporterades i december när fonden var värd 148,4 miljarder dollar (drygt 1 543 miljarder kronor).

Ökade gränsen för guld

Den ryska nationella förmögenhetsfonden skapades för att stötta landets pensionssystem, och det är hit oljeintäkterna går.

Vid årets början rapporterades att Rysslands finansdepartement ändrat begränsningarna för hur mycket guld respektive yuan fonden fick inneha.

ANNONS
ANNONS

De nya maxgränserna sattes till 40 procent för guld och 60 procent för yuan, upp från 20 respektive 30 procent.

Västvalutorna frusna

Fondens tillgångar i euro, pund och japanska yen är frusna efter sanktionerna som infördes efter invasionen av Ukraina.

För ungefär ett och ett halvt år sedan gjorde sig den ryska förmögenhetsfonden av med hela sitt innehav i dollar och ökade innehavet i guld, euro och kinesiska yuan.

Läs även: Olja blir dyrare – Ryssland minskar produktionen [Dagens PS]

Läs även: Ryssarna som tjänar miljarder på sanktionerna [Dagens PS]