Dagens PS

Nu ska ukrainska stridspiloter få F-16 träning

F 16
När amerikanska F-16 jets skickas till Ukraina skruvas tonen upp ytterligare. (Foto: Youtube)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 maj 2023Publicerad: 20 maj 2023

Det blir grönt ljus från Joe Biden och G7 att träna ukrainska stridspiloter innan Ukraina sedan kommer ta emot F-16 jets.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur Ukrainas luftrum ska försvaras och hur motattacker från luften kan se ut har länge varit en stor bromskloss i diskussionerna om vapenleveranser till Ukraina. Nu ser det dock ut som att Ukrainas stridspiloter kommer få träning från USA och G7 sedan president Joe Biden gav grönt ljus till ukrainska piloter vid det pågående G7-mötet på fredagen, berättar Reuters.

Grönt ljus för stridspiloter

Träningen med de amerikanska F-16 jetsen kommer ske i Europa och pågå under flera månader och sätta igång inom kort, innan stridsflygplanen sedan kommer levereras till Ukraina inom 1,5 år.

“Eftersom utbildningen äger rum under de kommande månaderna kommer vår koalition av länder att bestämma när de faktiskt ska tillhandahålla jetplanen, hur många vi kommer att tillhandahålla och vem som ska tillhandahålla dem”, uppgav en amerikansk tjänsteman på fredagen.

Brittiske premiärministern Rishi Sunak har dock redan sagt att Storbritannien tillsammans med Nederländerna, Belgien och Danmark kommer se till så att Ukraina får vad de behöver för att kunna strida och försvara sig även i luften.

Stridsflygplan öppnar nytt kapitel

De nya jetsen kommer öppna ett helt nytt kapitel för Ukraina som tidigare enbart haft tillgång till stridsplan från Sovjeteran, och som inte kan mäta sig med tekniken i de västerländska jetsen.

Att G7 nu gått med på Ukrainas förfrågningar om nya vapen bådar gott inför landets våroffensiv som är på gång inom kort.

“Detta kommer avsevärt att förbättra vår armé i himlen”, twittrade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på fredagen.

Läs även: G7 lovar införa ytterligare sanktioner mot Ryssland

Läs även: Turkiets val handlar om Ryssland – ”speciellt förhållande”

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS