Ryssland backar när ukrainska trupper vinner tillbaka mark i södra och östra Ukraina. Det leder även till att stämningen hos den ryska ledningen försämras.

ANNONS

Det har inte gått många dagar sedan Rysslands president Vladimir Putin segervisst deklarerade att han tagit över fyra nya regioner i Ryssland. 

En annektering som Ukraina snabbt uppgav att landet skulle bestrida. Och orden ser ut att bli handling sedan ukrainska trupper redan tar tillbaka områden, där de slog ut ryskt försvar och avancerade längs Dnipro-floden i södra Ukraina på måndagen, skriver Reuters. 

Ukrainska trupper avancerar på två fronter

Ukraina ser ut att avancera på två olika fronter – även 30 mil nordost – där ukrainska truppfordon håller på att förstärka järnvägsnavet Lyman i Donetsk-regionen, som de återtog i helgen och som även är viktig för att kunna återta Donbass-regionen i östra Ukraina.

Det kommer inte ut mycket information från Ukraina hur det går i kriget men att de ukrainska trupperna tar över nya områden bekräftas även av Vladimir Saldo, en rysk ledare i ockuperade delar av Cherson-provinsen.

”Det finns bosättningar som är ockuperade av ukrainska styrkor. Det har skett ett genombrott”, uppgav han till rysk statlig tv.

Del av ny trend

De senaste framgångarna är en trend som fortsätter sedan början av september, där de ukrainska styrkorna snabbt återtagit territorium i landets östra delar och tvingat de ryska styrkorna att backa.

Motgångarna radar upp sig för den ryske presidenten som blir allt mer trängd. Missnöjet syns även på andra håll i Ryssland där till exempel statlig media har börjat leta efter syndabockar.

ANNONS
ANNONS

”Det kommer inte vara lätt för oss framöver. Vi borde inte förvänta oss några bra nyheter just nu”, säger Vladimir Solovyov, den mest framstående programledaren på statlig rysk tv.

Läs även: Ryssar betalar rekordsummor för privatjets – flyr landet [Dagens PS]

Läs även: EU: Fler sanktioner införs mot Ryssland [Dagens PS]