Vladimir Putin konstaterar i ett tal i Kreml vid 14.30 på fredagen att Ryssland har fyra nya regioner. Landet annekterar ockuperade Cherson, Zaporizjzja, Luhansk och Donetsk i Ukraina. Samtidigt anfaller Ukraina för att ta tillbaka områdena. 

ANNONS

Rysslands president Vladimir Putin talar vid den formella annekteringsceremonin i Kreml. Han säger att ”miljoner människor” har gjort sitt val genom de folkomröstningar som hållits skriver The Guardian. Folkomröstningarna erkänns inte av omvärlden.

Enligt Putin siktar han inte på att vrida tillbaka klockan, men påstår att befolkningarna i de annekterade regionerna ”vill tillbaka till sina historiska rötter”. Sovjetunionens fall förstörde enligt den ryske presidenten banden mellan olika delar av Ryssland.

Putin: Ukraina måste sluta slåss

Han upprepar också påståendet att den rysktalande delen av befolkningen är ”offer för inhumana terroristattacker från Kyiv-regimen”, enligt The Guardian. 

Vladimir Putin uppmanar också Ukraina att omedelbart upphöra med all militär aktivitet och det krig ”de inledde 2014”, och han uppmanar också Kyiv att komma tillbaka till förhandlingsbordet. Han hänvisar åter till de riggade folkomröstningarna i regionerna, och säger att ukrainska myndigheter måste ”respektera uttrycket för folkets vilja”, enligt The Guardian.

Väst är ute efter Ryssland

Putin upprepar påståendet att västvärlden är ute efter att försvaga Ryssland, och att det varit målet sedan Sovjetunionens upplösning.

”Väst letar efter nya tillfällen att slå ned oss och de har alltid drömt om att bryta ned vårt land till mindre skatter som slåss mot varandra”, säger Vladimir Putin enligt The Guardian.

”De vill inte att vi ska vara ett fritt samhälle”, fortsätter han. ”De vill ha oss som en skock slavar.”

ANNONS
ANNONS

USA för ”hybridkrig” mot Ryssland

Den ryske presidenten anklagar USA för att ha varit föregångare när det gäller att använda kärnvapen, och för att tillsammans med sina allierade föra ett ”hybridkrig” mot Ryssland. Väst har ingen moralisk rätt att prata om demokrati, enligt Putin, som också säger att det finns grund att misstänka att västländerna inte vill hitta en väg ut ur den globala livsmedelskrisen.

Den ryske presidenten undertecknar annekteringen av de fyra ryskockuperade ukrainska regionerna Cherson, Zaporizjzja, Luhansk och Donetsk tillsammans med ledarna för regionerna, utsedda av Ryssland.

Läs även: EU: fler sanktioner införs mot Ryssland [Dagens PS]