Ryska vapen hjälper Ukraina att ta tillbaka områden när de ryska trupperna flyr. Faktum är att Ryssland nu indirekt är den överlägset största leverantören av tunga vapen till Ukraina.

ANNONS

Det kanske inte är något som Vladimir Putin hade räknat med. Att hans kvarlämnade vapen på krigsfältet i Ukraina har seglat upp och faktiskt indirekt blivit den överlägset största leverantören av tunga vapen till de ukrainska styrkorna som hjälper dem att ta tillbaka områden i södra och östra Ukraina. Det berättar Wall Street Journal.

Många ryssar flyr kriget

Samtidigt är det många ryssar som flyr Ryssland för att slippa delta i kriget. Hela 400 000, vilket är dubbelt så många som har kallats in till kriget, har flytt till grannländerna. 

De som blir kvar och krigar lämnar efter sig ett stort antal stridsvagnar och andra stridsfordon tillsammans med raketsystem och andra vapen, som de framryckande ukrainska styrkorna tar tillvara och använder. Vapensystemen som kommer från USA och andra västländer är dock ofta mycket modernare än de ryska.

Vissa ryska vapen hör hemma på museum

”De tar över en blandning av modern utrustning som de kan använda ganska effektivt, och en del som verkligen hör hemma på museum”, säger Jakub Janovsky på Oryx, ett underrättelsekonsultföretag som sammanställer vapenförlusterna.

Ofta är de ryska vapensystemen dessutom mycket lättare att förstå sig på för de ukrainska soldaterna, än till exempel de amerikanska, eftersom soldaterna har blivit upplärda med vapen från Sovjetunionen.

När stora vapen som stridsvagnar tas över distribueras de ofta ut där de behövs. Enligt Oleksiy Danilov, chefen för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd så handlar det även om ett psykologiskt övertag när de ryska vapnen tas över.

”Att vinna troféerna ger oss en känsla av stolthet och höjer allas stridslust.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ryssar betalar rekordsummor för privatjets – flyr landet [Dagens PS]

Läs även: Finland skärper visumregler för ryssar [Dagens PS]