Rysk spionring fortsätter att köpa material från EU

Uppdaterad: 03 maj 2023Publicerad: 03 maj 2023
spionring
Financial Times avslöjar att en spionring förser Ryssland med teknik från EU (Foto: TT).

En rysk spionring har använt känslig teknik från EU-företag för att underblåsa Vladimir Putins krig i Ukraina även efter att flera av spionerna greps förra året.

ANNONS
ANNONS

Spionnätverket – inrättat för att skaffa allt från mikrochips till ammunition – har lyckats skaffa verktygsmaskiner från Tyskland och Finland trots de amerikanska sanktioner som infördes i mars 2022, visar en utredning av Financial Times.

Nätverkets fortsatta förmåga att verka i Europa illustrerar de utmaningar som västerländska regeringar står inför när de försöker strypa tillgången på kritisk teknologi som Ryssland vill åt.

På uppdrag av ryska underrättelsetjänster

“Serniya-nätverket”, som spionringen kallas, har anklagats av det amerikanska justitiedepartementet för att utföra “mycket känsliga och sekretessbelagda aktiviteter” på uppdrag av Rysslands underrättelsetjänst, FSB, inklusive en avdelning inom FSB inriktad vetenskaplig och teknisk underrättelsetjänst, allmänt känd som “Direktorat T” .

Spionringen andra kunder ska vara Kremls utländska underrättelsetjänst, känd som SVR, det statligt ägda försvarskonglomeratet Rostec, Rysslands försvarsministerium, och Rosatom, det statliga atomenergiföretaget som ansvarar för Rysslands kärnvapenarsenal.

ANNONS
ANNONS

Spionring köper material från EU

Financial Times har upptäckt att ett ryskt företag, kontrollerat av samma person som kontrollerar en cell av Serniya-nätverket, har fortsatt att köpa föremål från företag inom EU.

USA beskriver Serinya-nätverket som “engagerat i spridningsaktiviteter under ledning av ryska underrättelsetjänster”.

Företagsregister, importdeklarationer och intervjuer avslöjar att handelshuset Treydtuls, registrerat på en adress i ett industriområde i norra Moskva, har förvärvat material som mikrochips och verktyg för industriell tillverkning för 900 000 dollar sedan kriget i Ukraina startade, mestadels från EU.

Vill du läsa mer om Ryssland och Ukraina? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Topphemligt: Då måste Ryssland avsluta kriget

Läs mer: Misilregn över Ukraina – många dödade

Läs mer: SVT avslöjar: Ryssland spionerar på Sverige

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS