SVT avslöjar: Ryssland spionerar på Sverige

Uppdaterad: 20 apr. 2023Publicerad: 19 apr. 2023
rysk
SVT:s Uppdrag granskning har identifierat misstänkta underrättelseofficerare vid den ryska ambassaden i Stockholm. Rysslands president Vladimir Putin t.v. (Foto: Gavriil Grigorov/AP, Anders Wiklund/ TT).

I serien “Skuggkriget” avslöjar SVT:s Uppdrag granskning misstänkt rysk spionverksamhet riktad mot Sverige och svenska intressen.  

ANNONS
ANNONS

SVT:s Uppdrag granskning och de nordiska grävredaktionerna på public service-bolagen DR, NRK och Yle har gjort en omfattande granskning av ryska underrättelseaktiviteter mot Norden.

Nu kan de avslöja misstänkt rysk spionverksamhet riktad mot Sverige och svenska intressen.

Lämnade över “spionlista” till Säpo

SVT:s Uppdrag granskning har identifierat misstänkta underrättelseofficerare vid den ryska ambassaden i Stockholm.

En lista med namn har nu lämnats över till Säpo, rapporterar SVT.

“Jag ska titta på den här listan i lugn och ro. Så får jag dra mina slutsatser av vad ni har kommit fram till”, säger Daniel Stenling, kontraspionagechef vid Säpo.

ANNONS
ANNONS

Ryska spioner jobbar under täckmantel

Enligt Uppdrag granskning, som har undersökt den ryska underrättelseverksamheten i Sverige i serien “Skuggkriget”, arbetar flera misstänkta spioner under diplomatisk täckmantel i Stockholm.

“Ett säkerhetshot”

Så sent som förra veckan meddelade Norge att man kommer att utvisa 15 ryska diplomater, och Sverige kan också komma att genomföra liknande åtgärder, enligt UD.

”Såsom Säpo och andra relevanta svenska myndigheter har rapporterat bedriver Ryssland kontinuerlig underrättelseinhämtning i Sverige. Detta utgör ett säkerhetshot som regeringen tar på stort allvar. Vi utesluter i nuläget inga åtgärder”, skriver UD i ett mejl till SVT.

50 ryska spionfartyg

Uppdrag granskning och SVT Nyheter kan nu även avslöja Rysslands hemliga operationer i nordiska vatten.

Kritisk infrastruktur, som undervattenskablar och vindkraftsparker i Norden, kartläggs i hemlighet genom ett ryskt militärprogram.

Totalt 50 misstänkta ryska spionfartyg som rört sig i nordiska vatten har identifierats, med hjälp av dataanalyser, avlyssnad radiokommunikation och underrättelsekällor.

Forskningsfartyg kan vara spionfartyg

Ett av dessa är marinfartyget “Admiral Vladimirsky”.

Officiellt används fartyget för forskningsexpeditioner, men enligt underrättelsekällor används det också för spionage på undervattensinfrastruktur.

Under en månad ska fartyget ha färdats genom Östersjön, Stora Bält, Kattegatt och Nordsjön med avstängd AIS-sändare, i syfte att hålla sig dold för omvärlden.

“Har god koll”

Enligt Jimmie Adamsson, pressofficer för Svenska marinen, har man god koll på fartyget.

“Enligt vår uppfattning är det ett statsfartyg, det vill säga att det ägs av den ryska staten och är att beteckna som ett militärt fartyg. Vi följer den här typen av fartyg för att se vad de håller på med och visa svensk marin närvaro”, säger han till SVT.

Läs även: Preem: Misstänkt rysk spion gripen

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.