Rekordökning av migration till rika länder

Uppdaterad: 01 juni 2023Publicerad: 01 juni 2023
Sydney
Sydney och Australien ser en ny våg av migration efter pandemin då landet var stängt. (Foto: Pixabay)

När världen åter igen har öppnat sina gränser efter pandemin så pågår en rekordökning av migrationen till de rika länderna. Det innebär givetvis stora tillgångar som ny arbetskraft, men även problem som en tuffare bostadsmarknad.

ANNONS
ANNONS

Världen är åter igen i rörelse efter pandemin när gränserna är öppna och redo att ta emot nya migranter.

Och migranterna har siktet inställt på den rika delen av världen, där länder som USA, Kanada, Storbritannien, Australien och även små nationer som Singapore ser ett ökat tryck med miljontals nya migranter som lockas till ländernas arbetsmarknader eller universitet, skriver The Economist.

Ny våg av migranter till rika länder

Förra året mottog Storbritannien 1,2 miljoner migranter och ännu fler, 1,4 miljoner, ser ut att vilja kalla USA sitt nya hemland i år. Efter pandemin är det många arbetsgivare i den rika delen av världen, där arbetslösheten ligger under fem procent i genomsnitt, som formligen skriker efter ny arbetskraft. I många länder som Indien och Nigeria är arbetslösheten på uppgående och många unga hittar inga jobb – och väljer därför att lämna sina hemländer i jakten på arbete.

Många i-länder har samtidigt tagit bort regelverk och gjort det lättare för att öppna sina gränser gentemot migranterna – som ofta tar med sig nya ideér – där undersökningar visar att nya invånare i USA är 80 procent mer benägna att starta egna bolag än amerikanarna själva.

ANNONS
ANNONS

Även negativa effekter genom migration

Att bara ta in nya människor kan dock även ha negativa effekter på ekonomin, särskilt i tuffa tider som dessa. Migranterna handlar också varor vilket bidrar till ökad inflation, och de behöver bostäder – vilket sätter press på en redan pressad bostadsmarknad i städer som London och Sydney. Enbart i år och nästa kommer nettomigrationen till Australien ligga på runt 700 000 migranter. Trots att styrräntan fortsätter upp så gör även hyrorna det, och inflationen i landet hänger envist kvar.

Läs även: Babyboomens barn i pension – då saknas arbetskraft

Läs även: Nytt system för kvalificerad arbetskraftsinvandring

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.