Dagens PS

Nytt system för kvalificerad arbetskraftsinvandring

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vid en pressträff om arbetskraftsinvandring
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vid en pressträff om arbetskraftsinvandring. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 maj 2023Publicerad: 12 maj 2023

Migrationsverkets system för certifiering av kvalificerad arbetskraftsinvandring håller på att implodera, därför skapas nu ett nytt snabbspår.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Reformeringen av arbetskraftsinvandringen är en viktig del av regeringens paradogmskifte på migrationsområdet”, det sade Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), vid regeringens pressträff på fredagen.

Hon förklarade att det höjda lönekrav för arbetskraftsinvandring som presenterades förra veckan handlar om att fokusera på kvalificerad och högkvalificerad arbetskraftsinvandring.

Ny organisation för internationell rekrytering

För att Sverige ska vara konkurrenskraftigt och kunna locka talanger måste det vara enkelt att ansöka om arbetstillstånd och beskeden ska komma snabbt.

Långa handläggningstider har ibland påverkat företags möjlighet att konkurrera. Regeringen har därför gett Migrationsverket uppdraget att främja den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen till Sverige.

Därför har Migrationsverket fattat beslut om en ny organisation för internationell rekrytering.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Var menat för ett fåtal bolag

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik berättade att systemet för certifiering av kvalificerad arbetskraftsinvandring var menat för ett fåtal stora företag med stora rekryteringsbehov.

Han förklarade att det från början var 20 företag, och att det nu är 640 och att fler tillkommer hela tiden eftersom det blir kortare handläggningstider i systemet.

“Det här systemet är på väg att implodera, vi hade förra året 104 000 ärenden och det är både första gång, förlängningar och anhöriga. Av dessa gick 40 procent genom certifieringssystemet”, sade Mikael Ribbenvik vid regeringens pressträff.

Han sade vidare att det här snabbspåret, som håller på att förvandlas till det enda spåret, inte längre håller.

Nytt system vid slutet av året

Nu ska Migrationsverket inrätta nya enheter för internationell rekrytering och arbetsgivare som vill anställa högkvalificerade medarbetare ska få svar inom 30 dagar, systemet ska vara i gång i slutet av året.

ANNONS

Systemet ska delas in i fyra kategorier, en för högkvalificerade yrken, en för yrken med särskilda regler, en för icke kvalificerade yrken som inte kräver utredning och en för utredningskrävande branscher.

Mikael Ribbenvik sade att Migrationsverket arbetar med arbetsmarknadens parter och med näringslivet för att säkerställa att deras behov tillgodoses.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), anser att det här är ett väldigt viktigt arbete som har påbörjats.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kraftigt höjt lönekrav för arbetskraftsinvandrare

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS