Dagens PS

Razzia: Rysk oligark gripen i Paris

oligark paris
En rysk oligark har gripits i Paris i vad som uppges ha varit en omfattande razzia. (Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 31 okt. 2023Publicerad: 31 okt. 2023

Nätet dras åt kring ryska oligarker i väst. Nu har fransk polis genomfört en omfattande razzia med ett stort antal gripanden i Paris och i södra Frankrike.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den ryske oligarken Alexie Kuzmichev, som även har ett cypriotiskt pass, är en av de få sanktionsdrabbade ryssar som valt att stanna i Europa efter invasionen av Ukraina.

Kanske ångrar han det i dag.

Den franska polisen har nämligen gripit honom och efter förhör fått honom häktad av domstol under måndagen, enligt källor till Financial Times.

Under måndagen genomförde man en stor razzia på två av oligarkens fastigheter, en i Paris och en i Var-regionen i södra Frankrike.

Flera anklagelser

De anklagelser det bottnar i är skatteflykt, penningtvätt och överträdelse av sanktioner.

Franska åklagare ska ha tre stora utredningar på gång mot ryska oligarker, av vilka en gäller Alexei Kuzmichev, en annan miljardären Nikolai Sarkisov.

EU införde sanktioner mot Kuzmichev och hans affärspartners Mikhail Fridman, Petr Aven och German Khan direkt efter krigsutbrottet i Ukraina.

ANNONS

Då sades att Kuzmichev var “en av de ledande ryska affärsmän som är involverade i ekonomiska sektorer som tillhandahåller en betydande inkomstkälla” till Kreml och hävdades att han var “en av de mest inflytelserika personerna i Ryssland med väletablerade band till den ryske presidenten”.

ANNONS

Senaste nytt

Lade ner allt

Affärspartnern Mikhail Fridman arresterades under förra året i Storbritannien i en dramatisk razzia mot Athlone House, Fridmans herrgård i norra London, värderad till motsvarande 880 miljoner kronor.

Utredningen slutade i intet och den sista anklagelsen mot Fridman lades ner i september.

Fick rätt om yachter

Kuzmichev, som var i Schweiz på skidsemester när Ryssland gick in i Ukraina, har tidigare varit inblandad i rättstvister utifrån sanktionerna.

Frankrike har fryst tillgångar i form av två yachter Kuzmichev har på Rivieran. Domare har dock slagit fast att de franska tullmyndigheterna ”uppenbart missbrukat” sina rättigheter när de tömt yachterna.

ANNONS

Relaterad läsning:

Arnault misstänks ha tvättat pengar åt rysk oligark – Dagens PS

Dokumenten som röjer oligarkens dolda konstskatt – Dagens PS

Så spenderar oligarker sina pengar hemma – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS