Dagens PS

Arnault misstänks ha tvättat pengar åt rysk oligark

Arnault misstänks ha tvättat pengar åt rysk oligark
Den franska finanspolisen utreder fastighetsaffärer där en rysk oligark är inblandad. Bild: Pixabay
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 30 sep. 2023Publicerad: 29 sep. 2023

Bernard Arnault, världens näst rikaste, är misstänkt i en penningtvättshärva. Den franska finanspolisen, Tracfin, tittar på transaktioner där en rysk oligark är inblandad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

LVMH-chefen Bernard Arnault har hamnat i hetluften på ett mindre positivt sätt.

Den franska finanspolisen Tracfin har sedan 2022 undersökt fastighetsaffärer där Arnault och den ryske oligarken Nikolai Sarkisov är inblandade uppger den franska tidningen Le Monde.

Exklusiv skidort

Sarkisov har köpt fastigheter i den exklusiva skidorten Courchevel med pengar som han ska ha lånat av Arnault enligt CNBC.

Bloomberg skriver att åklagarkammaren i Paris på fredagen bekräftar att det pågått en utredning sedan 2022, och rapporten från den franska finanspolisen tyder på att det kan handla om penningtvätt.

Arnault misstänks ha tvättat pengar åt rysk oligark
LVMH-chefen Bernard Arnault var den slutlige ägaren till fastigheterna i den exklusiva franska skidorten. Foto: TT/AP Photo/Hiro Komae
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Arnault slutlig köpare

Le Monde skriver att den ryske oligarken köpt en rad fastigheter 2018 via olika bolag. Den slutlige köparen var dock Bernard Arnault.

Han ska ha betalat Sarkisov runt 20 miljoner euro (drygt 230,5 miljoner kronor). Ryssen har gjort en vinst på runt 2 miljoner euro (drygt 23 miljoner kronor) på affärerna uppger tidningen.

Ryskt försäkringsbolag

Nikolai Sarkisov har en hög position i försäkringsbolaget RESO-Garantia, ägt av hans bror Sergei Sarkisov.

En talesperson för RESO-Garantia säger enligt CNBC att vare sig företaget eller Nikolai Sarkisov personligen varit inblandade i transaktionerna.

Nikolai Sarkisov ska heller aldrig ha träffat Arnault.

ANNONS

Arnault har “följt fransk lag”

“Transaktionen sköttes av en liten investeringsenhet som investerar professionellt i europeiska fastigheter”, säger RESO-Garantias vd Igor Ivanov i ett mejl enligt CNBC.

“Det handlar om att köpa lägenheter i en gammal byggnad i Courchevel från diverse privatpersoner, med målet att sälja dem senare till en exploatör när hela byggnaden är uppköpt”, fortsätter han.

Enligt personer som står nära LVMH-bossen har alla affärer skett inom ramen för fransk lagstiftning.

Läs även: Bernard Arnault investerade miljarder efter aktieras (Dagens PS)

Läs även: Rikaste duon Musk och Arnault på power lunch (Dagens PS)

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS