Dagens PS

Putins reträtt: Bävar inför Ukrainas offensiv i söder

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 19 okt. 2022Publicerad: 19 okt. 2022

Proryska myndigheter i Ukraina uppmanar nu befolkningen i Cherson att evakuera staden, som ligger i de södra regionerna av landet. Detta eftersom man räknar med en ukrainsk offensiv mot staden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rysslands president håller ett extrainkallat säkerhetsmöte om migrationen. Detta eftersom proryssar från de ockuperade områdena i Ukraina kan fly till Ryssland. Risken stiger eftersom ockupationsmaktens myndigheter i landet uppmanar befolkningen i Cherson att evakuera. Den ukrainska staden ligger i de södra regionerna av landet där ryssarna räknar med en ukrainsk offensiv.

Nu ska 60 000 civila flyttas från staden, öster om floden Dnepr. Även den proryska marionettmyndigheten själv, som styr det ockuperade Cherson, lämnar staden inför de stundande striderna. Det rapporterar Sveriges Radio.

David mot Goliat

Vladimir Putin beordrade den 28 februari sina militära styrkor att invadera Ukraina. Långa pansarkolonner ringlade sig på vägarna genom landet. Tusentals pansarvagnar fick det att se ut som att den ryska segern var oundviklig. En av de första städerna att falla var Cherson, vid den långa Dnepr-flodens mynning mot svarta havet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ukraina slog tillbaka

Men ukrainarna höll ut. Nu står de ryska pansarvagnarna övergivna längs med vägarna i Ukraina – sönderskjutna eller dumpade när bränsle och ammunition tagit slut.

Med hjälp av västerländskt bistånd i form av bland annat amerikanskt raketartilleri, brittisk underrättelsetjänst och svenska pansarskott har krigslyckan nu vänt. Det har Dagens PS rapporterat om tidigare.

Isolerade ryssar i Kherson

Med hjälp av de amerikanska HIMARS-ramperna har man på långt avstånd lyckats slå ut både staber och försörjningsled för de nu isolerade ryska trupperna på flera håll. Ryska artilleriattacker fortsätter att plåga den ukrainska civilbefolkningen, med flera dödsfall dagligen i de ukrainska städerna, vilket Dagens PS skrivit om tidigare.

Inga ryska framgångar

Men några stora framgångar på slagfälten har ryssarna inte haft sedan i våras.

ANNONS

Broarna som kopplar ihop den rysskontrollerade staden Kherson med de övriga ockuperade landområdena på den östra sidan om Dneprfloden har sprängts i bitar.

De flottar och pontonbroar som ryssarna nu tvingas använda sig av är grovt underdimensionerade och under konstant hot från ukrainsk beskjutning.

Och i östra Ukraina har landets försvarsstyrkor återtagit flera städer och byar.

Offensiv i södra Ukraina

Ukraina har dragit sig för att gå in i direkt konfrontation med de bataljoner som Ryssland placerat i Cherson.

Istället har man velat omringa staden och isolera dem från försörjningsleden – och därmed tvinga dem att ge upp.

ANNONS

Men att döma av de ryska ockupationsmyndigheterna i Chersons uttalande kan återhållsamheten nu vara över, rapporterar nyhetssajten Bloomberg.

Läs även:

Krigslyckan har vänt

Ukrainska städer angreps av ryska drönare

Berlusconi får vodka av Putin

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS