Den ryske presidenten Vladimir Putin är beredd att prata med USA:s president, men tänker inte stoppa striderna. Det är beskedet från Kreml på fredagen.

ANNONS

Vladimir Putin är öppen för förhandlingar, men har inga planer på att sluta slåss i Ukraina. Den ”militära operationen” fortsätter även om den ryske presidenten ”var och fortsätter att vara öppen för kontakter för förhandlingar”, säger Kremls presstalesman Dmitrij Peskov enligt Bloomberg.

Biden vill prata med Putin

USA:s president Joe Biden sträckte ut en hand och öppnade för samtal med Putin, men möttes av rysk kyla, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Det innebär inte att Putin är helt emot fredsförhandlingar, enligt Kreml. Ryssland har stött på ordentliga hinder i Ukraina, och under senare tid förlorat inte bara trupper och vapen utan också ockuperad mark.

Tvärt nej utan reträtt

Nu stiger oron för hur Ukrainas invånare ska klara vintern efter ryska attacker mot infrastrukturen i landet. Både el- och vattenförsörjning har slagits ut i ryska attacker mot civila mål.

Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj har sagt att det inte kan bli förhandlingar om inte Ryssland drar sig tillbaka från all ockuperad ukrainsk mark.

Tyskland manar till samtal

Putin anser att västländerna kan pressa Ukraina att börja förhandla, bland annat i ett telefonsamtal med den tyske förbundskanslern Olaf Scholz, uppger Bloomberg.

Scholz ska ha uppmanat den ryske presidenten att försöka hitta en diplomatisk lösning så snart som möjligt, och det inkluderar ett tillbakadragande av rysk trupp enligt ett uttalande från den tyske förbundskanslerns talesperson Steffen Hebestreit.

ANNONS
ANNONS

Läs även: EU:s pristak i händerna på Polen – vill gå längre [Dagens PS]

Läs även: Slagfält i Ukraina jämförs med första världskriget [Dagens PS]