Biden till Putin: Så kan du avsluta kriget

Uppdaterad: 02 dec. 2022Publicerad: 02 dec. 2022
Biden Putin
Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s president Joe Biden. (Foto: TT)

USA:s president Biden är redo att träffa Putin om han på allvar vill avsluta Rysslands krig i Ukraina. Moskva förkastar inviten.

ANNONS
ANNONS

Joe Biden framträdde tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron och skickade där hälsningen till sin ryska motsvarighet, berättar BBC.

Duon meddelade att ansträngningarna att stå emot Rysslands krig i grannlandet Ukraina fortsätter.

Från Moskva möts inte oväntat Bidens invit till Putin med kyla.

Kremls talesman Dmitrij Peskov sade att Ryssland inte är redo att acceptera USA:s villkor.

Peskov: Fredssamtal saknar ömsesidig grund

“Vad sa president Biden egentligen? Han sade att förhandlingar är möjliga först efter att Putin lämnat Ukraina”, konstaterade Peskov.

Rysslands president Vladimir Putin. (Foto: TT)

Biden meddelade att om Vladimir Putin har “intresse av” och “bestämmer sig för” att hitta “ett sätt att avsluta kriget”, då är USA:s president beredd att möta honom för samtal.

Enligt Ryssland saknas dock ömsesidig grund för det eftersom USA inte erkänner Rysslands “nya territorier” i Ukraina, det vill säga områden som Ryssland annekterat och olagligt utropat som sina egna, självständiga regioner.

ANNONS
ANNONS

Macron: Ukraina ska inte kompromissa

Den franske presidenten Macron betonade under presskonferensen att han kommit överens med Biden att aldrig uppmana Ukraina att göra eftergifter – alltså en kompromiss som landet inte kan acceptera.

Italiens utrikesminister Antonio Tajani efterlyser arbete för en rättvis fred i Ukraina, men understryker enligt BBC att det måste innebära självständighet för huvudstaden Kiev och inte en kapitulation.

“Kreml måste nu ge konkreta signaler i stället för att bomba befolkningen”, sade han till tidningen La Repubblica, berättar BBC.

Läs mer: Slagfält i Ukraina jämförs med första världskriget

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.