Rysslands president Vladimir Putin har efter bara tre månader ersatt general Sergey Surovikin som befälhavare för kriget i Ukraina med chefen för den ryska generalstaben, general Valery Gerasimov.

ANNONS

Rysslands försvarsministerium meddelade på onsdagen att Valery Gerasimov nu kommer ta det direkta ansvaret för att genomföra Rysslands så kallade särskilda operation i Ukraina, det rapporterar CNN.

Ett bisarrt drag

Valery Gerasimov blir den fjärde ryska generalen som utses att ansvara för kriget i Ukraina på mindre än ett år.

”Det är ett bisarrt drag”, säger den pensionerade amerikanska generallöjtnanten Mark Hertling till CNN.

Han liknar det med att USA:s president Joe Biden skulle placera ordföranden för USA:s gemensamma stabschefer, Mark Milley, vid frontlinjen.

Anklagas för militärens undermåliga prestation

Krigsvänliga personer i Ryssland skyller allmänt på Valery Gerasimov för ryska militärers odugliga prestationer i kriget.

Att sätta honom i ledningen ”kommer sannolikt att hälsas med extremt missnöje av den ryska ultranationalistiska och militära bloggargemenskapen, som i allt högre grad har anklagat Gerasimov för det dåliga genomförandet av kriget”, säger Storbritanniens försvarsministerium i en underrättelseuppdatering, enligt CNBC.

Kan förebåda framtida attacker

Eftersom Valery Gerasimov har varit i ledningen för den ryska militären, inte bara armén utan även flottan och flygvapnet, menar Mark Hertling att tillsättningen kan vara ett förebådande om framtida attacker med flottan och flygvapnet.

”Men jag anser, åter, att de är ett personlighetsdrivet drag, det är de facto en degradering för Gerasimov,  som varit i Moskva de senaste tio åren och det är också en gegradering av Surovikin”, säger han till CNN

ANNONS
ANNONS

Han säger vidare att det för honom är oroande och förvirrande varför Vladimir Putin gjort detta, förutom att eventuellt kunna skylla på Valery Gerasimov, som ses som en insider i Kreml.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ukraina låter militären fatta beslut på lägsta nivå [Dagens PS]