Den ukrainska och den ryska armén har lärt sig två helt olika metoder för sin krigföring och det har haft enormt stor inverkan både på och utanför slagfältet.

ANNONS

Ukrainska styrkor har kunnat genomföra snabba, kombinerade operationer och i den södra delen av Chersonregionen har Ukraina skapat en tredje stor frontlinje som tvingar ryska trupper till reträtt, det rapporterar Fortune.

De undermåliga prestationerna från den ryska armén har väckt en motreaktion i Ryssland och på lördagen tillsatte Vladimir Putin en enda general, Sergei Surovikin, som ledare för hela operationen i Ukraina. Han är ledare för det ryska flygvapnet och har hittills ansvarat för invasionen i Ukrainas södra delar.

Nu är rollerna ombytta

Fortune skriver att personer nära det ryska försvarsministeriet sagt att de redan i krigets tidiga skeden insåg effektiviteten i Ukrainas mer decentraliserade kommandostruktur. Ryska militärbloggare har beskrivit den desorienterande effekten av attacker bakifrån av små mobila enheter eftersom det i realtid är svårt att veta hur stort risken är att de omringas.

När Vladimir Putinår 2014 beordrade trupper till Ukraina, först till Krim och sedan till Donbas, var de bättre utrustade, bättre organiserade och hade fått bättre träning och de krossade motståndet. Nu, åtta år senare, är rollerna ombytta.

Det beror på flera saker, moderna vapen och utbildning som Ukraina fått, de ukrainska soldaternas moral och kvaliteten på Ukrainas befälhavare samt underrättelse- och planeringshjälp från USA. Dessutom har Ryssland och dess generaler begått katastrofala misstag.

ANNONS
ANNONS

Kan fatta beslut på lägsta nivån

När Rysslands invasion av Ukraina inleddes hade den ryska militären översållats med utrustning i åtta år och både Ryssland och USA trodde att Ukrainas försvar skulle utklassas och att invasionen bara skulle ta några dagar.

En anledning till varför det inte blev så är att kärnan i Ukrainas militära reform var principen att beslutsfattandet överlämnas till lägsta möjliga nivå.

”Det är precis motsatsen till vad som hände i de postsovjetiska och ryska väpnade styrkorna”, säger Andrij Zahorodnjuk, Ukrainas försvarsminister från 2019 till 2020, till Fortune.

Reformer omvandlade Ukrainas militär

Efter självständigheten lärde sig de båda nationerna Ukraina och Ryssland, inklusive deras militär, av mycket olika förflutna, den ena auktoritär och imperialistisk, den andra rebellisk och individualistisk. Andrij Zahorodnjuk menar att det är anledningen till att kriget utkämpas.

I Ukraina var militären bland de sista institutionerna att förändras, men enligt landets forne försvarsminister var reformerna omvandlande.

ANNONS
ANNONS

Till det kan läggas Nato-träning och underofficerare i amerikansk stil med beslutsfattande befogenheter och större respekt, samt åtta års erfarenhet från strider i Donbas. Det har gjort att Ukrainas militär blivit extremt annorlunda från Rysslands.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Expert: Putins makt för första gången hotad [Dagens PS]