Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hänvisar till Wall Streets investeringsbanker när han avfärdar varningar om planerna att reformera Israels rättsväsende.

ANNONS

Personer som förespråkar Benjamin Netanyahus plan säger att den behövs för att återställa balansen mellan de tre regeringsorgan, det rapporterar Bloomberg.

JP Morgan och Goldman Sachs

Kritiker säger att den ger det verkställande och lagstiftande organet överdriven makt och utgör en fara för Israels demokrati och ekonomi.

Benjamin Netanyahu själv hänvisar till Wall Streets investeringsbanker JP Morgan och Goldman Sachs när han avfärdar varningar om regeringens planer.

”De säger att rättsreformen kommer att hålla investerare borta. Men två av de största och mest inflytelserika investeringsbankerna, JP Morgan och Goldman Sachs, säger raka motsatsen”, sade Benjamin Netanyahu i en video som lades ut söndag kväll på Twitter.

Kan exponera valutan

Han retweetade en skärmdump av en handelsdesk vid JP Morgan som kallade protester mot förslaget på förändringar av Israels rättsväsende för ”en stor del buller”, det skriver Bloomberg.

Den 26 januari skrev Goldman Sachs ekonom Tadas Gedeminas i en rapport att alla negativa riskscenarier av de föreslagna ändringarna, som minskade utländska investeringar, kommer ta år att förverkliga.

”Marknadsdeltagare uttryckte oro över konsekvenserna från inhemsk politisk osäkerhet som sannolikt kommer att tynga sentimentet och kan lämna valutan exponerad,” skrev han, enligt Bloomberg.

Inga ytterligare kommentarer

Tadas Gedminas skrev vidare att kontroversiella rättsliga reformer har resulterat i strejker i större stadsområden och väckt oro bland företagsledare.

ANNONS
ANNONS

Vare sig han eller talespersoner för JP Morgan och Goldman Sachs har lämnat några ytterligare kommentarer.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Netanyahu vid makten igen – vrider Israel åt höger [Dagens PS]