Dagens PS

Översvämningarna i Tyskland väcker klimatdebatt

Bild av översvämmad flod i den tyska staden Heidelberg.
Den tyska regeringen kommer inte att nå sina klimatmål, det menar deras egen klimatpanel. (Foto: Michael Probst/Ap/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Två dödsoffer har nu krävts i de kraftiga översvämningar som drabbat södra Tyskland. Den tyska regeringen meddelade under måndagen att de dödliga översvämningarna är en varning om att kampen mot klimatförändringarna måste fortsätta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under helgen omkom en brandman när han försökte rädda invånare som blivit instängda i sina hem på grund av det kraftiga regnandet. Under måndagen hittades kroppen av en saknad kvinna i en översvämmad källare, rapporterar tyska medier enligt Reuters.

“Ytterligare en påminnelse”

Kansler Olaf Scholz besökte de drabbade områdena på måndagen och meddelade att federala räddningstjänster och militären nu har satts in i kampen mot vattenmassorna. 

“Vi får inte glömma bort uppgiften att stoppa den av människan skapade klimatförändringen. Detta är ytterligare en påminnelse som vi måste ta med oss från denna katastrof”, sa han. 

Ekonomi- och klimatminister Robert Habeck noterade också under ett besök i de drabbade regionerna på söndagen att klimatförändringarna orsakar allvarliga väderhändelser av det här slaget.

Kommer inte nå målen

Samtidigt menar den tyska regeringens panel med klimatexperter att Tyskland sannolikt inte kommer att nå sina egna mål för utsläpp av växthusgaser till 2030. Regeringen måste därför vidta ytterligare åtgärder för att nå 2030-målet, menar expertpanelen.

Översvämningarna har också redan fått samhällsekonomiska konsekvenser. Bland annat ställde Audi in ett antal produktionsskift på måndagen vid sin huvudanläggning i Ingolstadt eftersom vissa anställda inte kunde ta sig till arbetet.

ANNONS

Kunde inte ta sig till jobbet

Tysklands lantbruksförening rapporterar om omfattande skador på åkrar och byggnader, men sa samtidigt att det är för tidigt att exakt uppskatta vad det kan innebära.

Navigationsmyndigheter meddelade tidigare på måndagen att delar av floden Rhen i södra Tyskland, en viktig rutt för varor och bränslen, var stängd för godstrafik på grund av det höga vattenflödet och tågbolaget Deutsche Bahn avrådde sent på söndagen från resor i södra Tyskland.

Läs vidare: Turistkartan ritas om när klimatet krisar. Dagens PS

Läs vidare: Forskare oense om hur snabbt klimatet blir sämre. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS