Tre män klamrade sig fast vid rodret av en oljetanker under 11 dygn, på en resa från Nigeria till Kanarieöarna. Männen är några av de tusentals flyktingar och migranter som har kommit till öarna på sistone. 

ANNONS

Resan slutade lyckligt för de tre män som upptäcktes av kustbevakningen på måndagen i Las Palmas, Gran Canaria. Så är dock inte alltid fallet för de tusentals afrikaner som olagligt har tagit sig till Kanarieöarna de senaste åren. Hittills i år har nästan 12 000 tagit sig till öarna med båt, berättar New York Post.

Jakt på ett bättre liv

Kanarieöarna, som tillhör Spanien, är en första utpost för många afrikaner som kommer med båt i jakt på ett bättre liv eller som flyr konflikter.

”Den är inte den första och kommer inte att vara den sista. Fripassagerare har inte alltid samma tur”, säger Txema Santana, en migrationsrådgivare för lokalregeringen, om den aktuella oljetankern.

11 dagar på rodret av en oljetanker

De tre männen som upptäckets i måndags höll sig fast vid det enorma rodret, med fötterna dinglandes över vattenytan, och togs om hand för att behandlas för uttorkning och nedkylning. Deras resa från Lagos i Nigeria hade varat i 11 dagar på en sträcka som utgjorde 320 mil.

Det är inte första gången fartyg tar med sig fripassagerare från Nigeria till Kanarieöarna. För två år sedan intervjuades en 14-årig pojke som hade spenderat 15 dagar på rodret, där han hade överlevt genom att dricka saltvatten.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ukrainska flyktingar redo att söka svenska jobb [Dagens PS]

Läs även: Momsregel stoppar företag som vill hjälpa flyktingar [Dagens PS]