Allt fler ukrainska flyktingar söker sig till Sverige när kriget fortgår. Flera av de som kommer ska snabbt kunna söka arbete, enligt regeringen.

ANNONS

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och migrationsminister Anders Ygeman redogjorde på en pressträff i dag vad som gäller på arbetsmarknaden för ukrainska flyktingar.

Enligt EU:s mass­flykts­direk­tivet får personer som har flytt från Ukraina ett uppe­hålls­tillstånd med tillfälligt skydd ett år framåt med möjlighet till förlängning.

”Många som kommer nu vill börja jobba. Utgångspunkten är också att man ska kunna försörja sig genom arbete eller eget sparande. En person som får uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet får också arbetstillstånd”, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Fritt fram att anställa ukrainska flyktingar

Ukrainska flyktingar har uppehållstillstånd med tillfälligt skydd, och kan då ha rätt att arbeta i Sverige. De har då också möjlighet att skriva in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, skriver regeringen.

”Vi har redan sett exempel på arbetsgivare som är intresserade av att anställa personer från Ukraina. Det är mycket välkommet. Till alla arbetsgivare som har behov av arbetskraft vill jag säga att om ni inte redan har kontakt med Arbetsförmedlingen, ta kontakt”, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

De sektorer som är mest aktuella menar arbetsmarknadsministern är de inom hotell, restaurang och handel, skriver Dagens Nyheter. Branscherna fick utstå ett stort tapp under pandemin.

ANNONS
ANNONS

Arbetsförmedlingen har inte fått några extra pengar för att hantera ansökningar från ukrainska flyktingar.

Läs också:

Frivilliga hjälper flyktingar att ta sig till Sverige [Dagens PS]
Sverige: Bostadspanik för ukrainska flyktingar [Dagens PS]