En gammal momsregel hindrar svenska företag från att hyra ut tomma lokaler till ukrainska flyktingar, behovet av lokaler är skriande och kritiken mot regeln växer.

ANNONS

Svenska företag har tomma lokaler som skulle kunna hyras ut som ankomstboenden för flyktingar, men en gammal momsregel gör att företag hindras från att hyra ut, det rapporterar Tidningen näringslivet.

”Det är obegripligt att detta problem uppkommer, att ingenting har hänt sedan förra flyktingkrisen. Då ville företag från hela landet upplåta lokaler till Migrationsverket men en momsfri uthyrning innebär att företag kan tvingas återföra tio år gammal moms, så effekten blev att upprustade lokaler inte kunde hyras ut och nu riskerar detta att återigen upprepas”, säger Anna Sandberg Nilsson, momsexpert på Svenskt Näringsliv, till Tidningen näringslivet.

Kan kosta miljoner för företagen

Enligt Ulrika Hansson, skattejurist på Fastighetsägarna, kan det kosta miljoner för vissa företag att hyra ut lokaler till Migrationsverket i stället för att låta dem stå tomma. Hon menar att möjligheterna till snabba förändringar i lagen är små, men att det finns öppningar gällande hur lagen tolkas av Skatteverket och hur Migrationsverket skriver avtalen. Hon efterfrågar sunt förnuft från myndigheterna.

Skatteverket har dock meddelat att lokaler som hyrs ut som flyktingboenden ska vara momsfria.

”Den här saken är inte hjälpsam på något sätt. Hur kan en statlig myndighet vara så tondöv”, sade Ulrika Hansson till tidningen Dagens Industri den 24 mars.

Problematiskt även för Migrationsverket

”Det är klart att det kan bli problematiskt för leverantören, så är det ju. Men huruvida det påverkar om man vill ha avtal med oss kan jag faktiskt inte svara på”, sade Charlotte Lilliestierna Ehrén, upphandlingsjuridisk expert på Migrationsverket till Di den 24 mars.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sverige: Bostadspanik för ukrainska flyktingar [Dagens PS]