ÖB: Inga förbehåll i Nato-förhandlingarna

Uppdaterad: 01 nov. 2022Publicerad: 01 nov. 2022
ÖB: Inga förbehåll i Nato-förhandlingarna
Överbefälhavare Micael Bydén presenterar de militärstrategiska punkter han lämnar över till politikerna på tisdagen. Foto: TT

När Sverige och Finland förhandlar om Nato-medlemskap ska det vara utan förbehåll. Det innebär att Sverige kan få kärnvapenbestyckade enheter vid ett Nato-inträde.

ANNONS
ANNONS

Sverige och Finland ska inte gå in i förhandlingar om Nato-medlemskap med krav. Det säger både svenska överbefälhavaren, Micael Bydén, och Finlands statsminister Sanna Marin.

Micael Bydén presenterar på tisdagen de militära råd han tänker ge regeringen, och säger vid en presskonferens att det råder ett mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge och ett allvarligt säkerhetsläge, uppger Expressen.

Läget kan förvärras

Bydén säger att det inte går att utesluta att läget blir ännu allvarligare, och att de råd han ger regeringen utgår ifrån det.

När de formella förhandlingarna inleds går det inte att gå in i dem med “röda linjer” när det gäller vad som är möjligt, enligt Expressen.

ÖB anser att det måste vara en öppen dialog om vilka krav som finns. Att försvarsalliansen ska kunna använda svenskt, och finskt, territorium är “naturligt och nödvändiga”, enligt Bydén.

ANNONS
ANNONS

Nato-medlemskap utan förbehåll

Finlands statsminister Sanna Marin får vid en presskonferens i Helsingfors frågan om Finland skulle tillåta kärnvapen i fredstid. Marin svarar att Finland inte vill “stänga några dörrar” och att det inte bör finnas “några förbehåll” i ett Nato-medlemskap, enligt Bloomberg.

Sanna Marin säger att kärnvapen inte aktivt diskuteras i Finland när landet nu tillsammans med Sverige väntar på att Ungern och Turkiet ratificerar ländernas ansökningar om medlemskap i försvarsalliansen.

Sverige och Finland håller ihop

Den svenske statsministern Ulf Kristersson säger enligt Bloomberg att “det är helt naturligt att Finland och Sverige agerar tillsammans i de här frågorna”.

“Finland och Sverige bör dra exakt samma slutsatser och omfamna alla Natos resurser”, säger Ulf Kristersson enligt Bloomberg.

ÖB Micael Bydén lämnar fyra punkter till politikerna, som sedan har att ta beslut. Sverige ska avstå nationella förbehåll, erbjuda “förmågor till incidentberedskap” i luften, till Nato:s marina styrkor och förstärkt närvaro längs Natos östra gräns, delta i Natos snabbinsatsförband, och etablera Sverige som basområde för mark-, sjö-, och flygstridskrafter.

Läs även: Nato övar på att överleva ryska kärnvapen 

Läs även: Ukraina ansöker om Nato-medlemskap 

ANNONS
ANNONS