Dagens PS

Nato övar på att överleva ryska kärnvapen

Nato över mot kärnvapen
Vad händer om Putin gör allvar av hotet om kärnvapen? (Illustration: Pixabay)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 20 okt. 2022Publicerad: 20 okt. 2022

Ryssland har 1550 långdistansmissiler med kärnvapenbestyckning som kan avfyras mellan kontinenter. Dessutom har Putin uppskattningsvis 100 mindre, “taktiska” kärnvapen – bara i Europa. I måndags började försvarsalliansen Nato:s atomvapenövningar Steadfast Noon. Senare i oktober väntas Ryssland hålla sina egna övningar av samma slag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pavel Podvig jobbar för FN:s nedrustningsforskningsinstitut. Om ryska kärnvapen monteras på en mobil raketramp och gömmer den i skogen vore det svårt att se den i tid.

“Men Ryssland kan inte veta om vi ser dem eller ej. De kan aldrig känna sig säkra, sade Pavel Podvig till The Economist.

Ryssland lagrar de taktiska bomberna på utspridda platser och Nato hoppas kunna se i tid om ett atomangrepp förbereds även på taktisk nivå.

Nato har bra koll

I årtionden efter kalla kriget har västmakterna arbetat med Ryssland för att säkra upp atomvapen så att de inte hamnar i fel händer. Västerländska experter har god koll på hur vapnen fraktas, hur de lagras och vad för fordon som behövs för att avfyra dem. Man vet också vilka brigader som skyddar atomvapnen. Om de börjar röra sig vittnar det om att man förbereder ett kärnvapenanfall i någon form.

Natos atomförsvarsövning Steadfast Noon involverar 60 flygplan från 14 allierade – bland annat Usa:s B-52 bombplan. Nato har kallat det för en rutinövning, frikopplat från konflikten i Ukraina. Men analytiker är nu rädda för att det kan eskalera konflikten mellan öst och väst, skriver The Economist.

ANNONS

Senaste nytt

Ukraina är en krutdurk

Riskerna med övningen är låga. Men ju mer de ryska trupperna lider nederlag i Ukraina, desto större är risken att Vladimir Putin känner sig manad – eller tvungen, att använda sig av kärnvapen i Ukraina. Det är inte en elakartad tolkning av Putin eller världsläget. Den ryska presidenten har själv hotat med att det kan hända.

Jordens undergång

ANNONS

Joe Biden har beskrivit det som att världen aldrig stått ansikte mot ansikte med “Harmageddon” – det bibliska uttrycket för jordens undergång, sedan kubakrisen 1962.

USA har tidigare skjutit upp testuppskjutningen av interkontinentala atomvapenraketer. Detta för att minimera risken att eskalera konflikten med Putin. Väst har sedan dess kännt sig tvungna att hota Putin för katastrofala följder om han skulle använda kärnvapen i Ukraina.

“Nato eskalerar”

Jens Stoltenberg är högste Natochef. Han  har uttryckt det som att avblåsa Steadfast Noon skulle visa svaghet inför Ryssland. Läget är tufft, menar forskaren Hans Kristensen som är chef för Federation of American Scientists. Han kallar situationen för ett “skolboksexempel av eskalering”. Båda sidorna vill visa att de är seriösa i sina hot, och ingen av dem kan backa från sina hot i rädslan att visa på svaghet.

Tusentals kärnvapen i världen

USA och Ryssland har tillåtelse att hålla 1550 kärnvapenrobotar redo att avfyras enligt internationella avtal. Detta med bombplan, från ubåtar och raketramper. Det finns inget sätt att se om en missil är på väg att avfyras. Satelliter och radarsystem ser dem först när de är i luften. Och lågt flygande kryssningsrobotar är svårare att se tidigt än de som flyger högt över marken.

Om Ryssland använder sig av kärnvapen är det troligaste att de använder sig av det som kallas för taktiska atombomber. Det är kärnvapen i mindre skala som i teorin kan riktas mot militära mål utan att orsaka samma lidande som exempelvis atombomberna i Nagasaki eller Hiroshima. I teorin.

Läs mer:

Putins reträtt: Bävar inför ukrainsk offensiv

ANNONS

Kiev angreps med drönare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]