Dagens PS

Nytt politiskt kaos kring fotbolls-VM

Qatar
Kontroversen kring fotbolls-VM i Qatar är redan igång för fullt. (Foto: Youtube)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 27 okt. 2022Publicerad: 28 okt. 2022

Mindre än en månad kvar till fotbolls-VM i Qatar så fortsätter det politiska kaoset. Nu är det dags för Storbritanniens utrikesminister James Cleverly som hamnat i blåsväder för att säga att homosexuella fotbollsfans bör visa respekt när de besöker Qatar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De politiska självmålen har redan startat, några veckor innan den första fotbollsmatchen har börjat spelats i Qatar.

“Visa respekt” i Qatar

Storbritanniens utrikesminister James Cleverly fick många arga lyssnare efter sig sedan han uppträtt på brittisk radio under onsdagen där han uppmanade homosexuella och andra som tillhör HBTQ-rörelsen att “visa respekt” när de besöker fotbolls-VM i strikta Qatar som inte tillåter homosexualitet, berättar CNN.

James Cleverly har själv varit i kontakt med myndigheterna i Qatar som å sin sida vill försäkra sig om att VM går lugnt tillväga och vill inte bli bemötta av viftande regnbågsflaggor – “och därför måste besökarna tillämpa kompromisser sedan det rör sig om ett muslimskt land med andra kulturella normer än våra egna”, enligt Cleverly.

Kommentarerna blev snabbt överkörda, även från politiskt håll där Storbritanniens nya premiärminister Rishi Sunaks talesperson sågade uttalandet – “Qatars politik är inte den brittiska regeringens och inte något som vi kommer stödja.”

Även Lucy Powell från oppositionspartiet Labour hävde ur sig kritik och frågar var man ska dra gränsen i att visa respekt till en annan kultur.

“Två fotbollsfans som går som ett par och inte kan hålla hand? De kan inte kyssas? Kan inte visa sin kärlek till varandra?”

Förföljer homosexuella innan fotbolls-VM

ANNONS

Qatar har inte direkt bäst betyg i klassen när det gäller att följa mänskliga rättigheter och så sent som i måndags publicerade Human Rights Watch en färsk rapport som visar att Qatars polis förföljer homosexuella och misshandlar dem i fängelset.

Frågan som många ställer sig är nu vad som händer med de tusentals fotbollsfans som kommer till Qatar, där en del givetvis tillhör HBTQ-rörelsen. Hur kommer de behandlas om de får för sig att visa sina känslor öppet?

Det återstår att se i november och december, men redan nu är den politiska fotbollscirkusen igång.

Läs även: Därför möts VM i Qatar av protester

Läs även: Inga hotell till VM-fans i Qatar – kommer flygas in

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS