Fifa har fått mängder av kritik för att organisationen har valt att lägga fotbolls-VM i Qatar. Den är av både praktisk och etisk natur. Bloomberg har sammanfattat de vanligaste invändningarna.

ANNONS

Till att börja med är Qatar ett kontroversiellt val eftersom klimatet i det lilla landet gör att man måste skjuta på hela arrangemanget – från sommarmånaderna till sen höst. Det stör de normala ligaspelen och stänger till och med ned dem då lagen inte kan få tillgång till sina bästa spelare. Men kritiken slutar inte där.

Hur fick Qatar VM?

2010 valde Fifa att tilldela Ryssland och Qatar rättigheterna till två på varandra följande VM. Det har väckt frågor om mutor i båda fallen och en utredning pågår just nu i Frankrike, en annan i New York. Det handlar om hur personer har tagit emot pengar för att förlägga VM till Qatar. Fifa själva har försvarat sitt val med att man vill expandera fotbollen till fler regioner. Av 24 personer i kommittén har två redan 2010 uteslutits efter att korruption uppdagades.

Varför vill Qatar ha fotbolls-VM?

Landet vill modernisera sin image och dra till sig turister, i likhet med Dubai, som är en rival. Arrangörerna förväntar sig att evenemanget kommer att tillföra ekonomin 17 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 10 procent av bruttonationalprodukten 2021, skriver Bloomberg.

Migrantarbetarna

Trots att Qatar har stiftat nya arbetsrättsliga lagar och skapat ett system för minimilöner och arbetstider, så fortsätter rapporter om överträdelser att komma. Det handlar om osäkra arbetsförhållanden och att människor blir omänskligt behandlade. Löner betalas inte ut som de ska. Kafalasystemet som hittills har varit rådande i den lilla ökennationen, bygger på en sorts livegendom där migrantarbetare behöver sin arbetsgivares tillstånd för att byta jobb, återvända hem eller till och med öppna ett bankkonto. Dessutom pågår en omfattande rasdiskriminering.

Qatar är en diktatur

Qatar styrs av sin emir, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani. Han kontrollerar regeringen och rättsväsendet. Politiska partier är förbjudna och större delen av befolkningen saknar medborgerliga rättigheter. Kvinnors rättigheter är starkt beskurna genom lagar som kräver manligt förmyndarskap när kvinnor ska fatta beslut. Homosexualitet är officiellt olagligt och om regnbågsflaggan syns på arenan kan den bli konfiskerad.

Koldioxidneutralt?

Fifa har lovat att VM i Qatar ska vara koldioxidneutralt. Det är ett ifrågasatt påstående eftersom fans som inte får hotellrum blir uppmanade att flygpendla till matcherna från andra städer med fler hotell. Dessutom har ledningen försett sina utomhusarenor med luftkonditioneringssystem, vilket framstår som mycket energislukande.

ANNONS
ANNONS

Kläd- och uppförandekoder

Fotbollsfans behöver förhålla sig till stränga klädkoder. Även om de är turister kommer man att uppmana fansen att täcka kroppen från axlar till knän. Man förväntas inte offentligt visa sin tillgivenhet till någon, inte ens genom att hålla den personen i handen. Den som vill dricka alkohol får göra det i avskilda zoner.

Läs också:

Inga hotell till VM-fans i Qatar – kommer flygas in [Dagens PS]