I november hålls fotbolls-VM i Qatar, något som har varit bestämt sedan 2010. Det finns bara två små hakar: hotellrummen räcker inte till fansen, och de får inte festa till med alkohol. Därför kommer många att få bo i ett grannland.

ANNONS

Skytteflygningar till Qatars huvudstad Doha inför matcherna kommer att bli regel under fotbolls-VM, skriver Bloomberg.

Brist på hotellrum och låg tolerans för alkohol i Qatar gör att gästande supportrar kommer att få inkvartera sig i andra länder. Mest sannolikt siktar en hel del av besökarna på Dubai i Förenade Arabemiraten.

En miljon fotbollssupportrar som motsvarar ungefär 17 miljarder dollar i intäkter har Qatar räknat med, och av dem kommer tiotusentals att bo i grannländerna mellan matcherna.

Flygbolag, hotell och handel kommer sannolikt att få ett uppsving även i Saudiarabien och Oman, skriver Bloomberg. Men av de mer än 90 extraflyg som kommer att landa varje dag i Doha, kommer cirka 40 att avgå från Förenade Arabemiraten.

Oklart om alkoholutskänkning under VM

”Mängden hotellkapacitet i Qatar är ganska begränsad. Och det finns mycket att erbjuda här”, säger Paul Griffiths, VD för Dubai Airports, till Bloomberg.

Saudiarabien och Oman håller samtidigt festivaler för att locka fans och planerar att effektivisera reseförfarandena.

I själva Doha ligger de olika matcharenorna dock relativt tätt och det är lätt för publiken att ta sig mellan dessa områden, enligt Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Än så länge är frågan om alkoholutskänkning på själva arenan inte helt klargjord. Såväl besökare som bryggerier vill att det ska vara tillåtet. Ansvariga politiker i Qatar har hittills inte gett något klart svar. Det man har sagt är att man ska få dricka alkohol på vissa särskilt avsedda platser utanför arenan. En annan diskussion kan uppstå kring den klädkod som gäller.

Läs också:

Kritik: Fotbolls-VM inte alls ”klimatneutralt” [Dagens PS]
Finnair och Qatar Airways lovar fler flyg från Norden [Dagens PS]