Dagens PS

Nynazistisk rysk milis söker underrättelser

Den nynazistiska, paramilitära gruppen Task Force Rusich, med kopplingar till ökända Wagnergruppen, har bett om underrättelser om Baltikum, något som väcker oro
Ryska legosoldater. Den nynazistiska, paramilitära gruppen Task Force Rusich, med kopplingar till ökända Wagnergruppen, har bett om underrättelser om Baltikum, något som väcker oro. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 dec. 2022Publicerad: 12 dec. 2022

En nynazistisk, paramilitär grupp med kopplingar till Rysslands regering har bett sina medlemmar om underrättelser om Estland, Lettland och Litauen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Task Force Rusich är en nynazistisk paramilitär grupp som för närvarande strider i Ukraina på uppdrag av den ryska regeringen, det skriver The Guardian.

Information om militära enheter

Förra veckan ombads gruppens medlemmar vidarebefordra detaljer om gränsposter och militära rörelser i Baltikum.

I ett inlägg på Rusichs officiella ryskspråkiga kanal på Telegram ombads användare i de baltiska länderna att anonymt dela information om militär och tillhörande infrastruktur.

I inlägget, som setts av över 60 000 användare, efterlystes information om militära enheter, med specifika hänvisningar till medlemsdata och yrken, medlemmars släktingar och deras personliga transporter.

I inlägget efterfrågades också om detaljer om patrullrörelser och om var gränsstationer, övervakningssystem och fordon finns.

ANNONS

Senaste nytt

Forna Sovjetstater

Estland, Lettland och Litauen var tidigare del av Sovjetunionen och att Task Force Rusich nu ber om dessa underrättelser skapar oro om att högerextrema ryska grupper kan planera en attack mot Nato-länder.

ANNONS

Nyheten om underrättelserna har väckt frågor om vem som har övergripande befäl över de högerextrema grupper som strider för Ryssland i Ukraina.

Nära koppling till Wagnergruppen

Task Force Rusich är nära kopplad till den ökända Wagnergruppen, en militär grupp som en när allierad till Rysslands president Vladimir Putin driver.

Det är Wagnergruppen som som nu leder den ryska offensiven för att ta över staden Bakhmut där hårda strider pågår, som Dagens PS tidigare berättat om.

Kan förlora kontrollen

Enligt anonyma källor till The Guardian kan Task Force Rusichs begäran peka på en besvikelse över den ryska regeringen och en frustation över hur kriget går.

Källorna menar att Rysslands regering kan förlora kontrollen över de högerextrema paramilitära organisationerna, vilket ökar oron för en eskalering av kriget om de skulle attackera ett Nato-land.

De tillade dock att det är osannolikt att den ryska regeringen är direkt inblandad eftersom Rysslands spionage redan har underrättelser om gräns- och militär verksamhet i Baltikum.

ANNONS

Har stort självstyre

Rapporter tyder på att paramilitära grupper som Wagnergruppen har stort självstyre och lika mycket tillgång till Vladimir Putin som regeringstjänstemän.

Det är oklart om Task Force Rusich arbetar med tillsyn från Wagnergruppen eller från det ryska försvarsministeriet.

Den nynazistiska paramilitära gruppen marknadsför sig själv som en sabotage- och spaningsstyrka.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: USA kan terroriststämpla Wagnergruppen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS