Dagens PS

Natomedlemskapet – ökad militär närvaro för Sverige

Nato
Sverige är nu medlem i Nato, och det innebär att mer pengar måste satsas på försvaret. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 28 feb. 2024Publicerad: 28 feb. 2024

Sveriges Natomedlemskap har godkänts av Ungern. Nu står ökad militär närvaro på schemat för Sverige – både av utländska trupper och av våra egna soldater utomlands.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alldeles efter att Ungern gett grönt ljus till Sveriges inträde i Nato så uppgav Frankrikes president Emmanuel Macron att det ”inte går att utesluta” att väst – det vill säga Nato – skickar soldater till Ukraina i framtiden.

Ökad militär närvaro i Sverige

Sverige kommer genom medlemskapet få se fler militärövningar inom våra gränser, där bland annat USA kommer få utökad tillgång till baser på 17 orter.

“I övrigt kommer nog många att märka av att Sverige deltar i fler övningar”, säger Jacob Westberg, docent och universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, till DN.

Mer pengar till försvaret

Sverige måste även spendera mer pengar på sitt försvar – som del i Nato förbinder sig alla länderna att satsa två procent av sin BNP på försvaret. I Sveriges fall handlar det om drygt 119 miljarder kronor i år, upp från knappt 60 miljarder kronor 2020.

Sverige kommer även skicka runt 800 soldater till Lettland nästa år, i en styrka på sammanlagt 2 000 soldater som går under namnet Enhanced Forward Presence (EFP), och leds av Kanada.

Natomedlemskapet innebär även att vi kan skicka soldater till andra länder, och att Sverige även omfattas av alliansens artikel 5. Den säger att en attack på ett annat Natoland ska betraktas som en attack mot Sverige.

ANNONS

Läs även:

Svenska försvaret i stor Nato-övning – Dagens PS

Putin på väg – “Nato får inte gå i fällan” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS